Successos

Susqueda: un altre canvi de jutge i inici de proves de so

Cinquè jutge i setè torn (dos han repetit) en la instrucció del sumari del doble assassinat del pantà

L’empresa contractada treballa per fer les proves de so per saber on van petar els trets

Setè torn de jutge instructor pel cas del doble assassinat de Susqueda. La instrucció ara està a mans del jutge substitut Albert Escuder, que es converteix en el cinquè jutge que dirigeix la causa en els cinc anys que fa que s’investiga el crim. És el cinquè jutge i el setè torn perquè es dona la circumstància que dues jutgesses substitutes (Marta Sitjes i Raquel Noguera) han passat dos cops pel jutjat d’instrucció número 2 de Santa Coloma de Farners. Albert Escuder ocupa la plaça ara en substitució de la substituta Raquel Noguera, que ha agafat la baixa per segona vegada. És probable que a principis d’any es nomeni un jutge titular si demana la plaça algun de la nova fornada de l’escola judicial.

Mentre al jutjat es van repetint els relleus de jutges, a Susqueda els Mossos treballen per intentar acotar l’escena del doble crim a través de l’empresa Fundació Privada Universitat i Tecnologia (Funitec), a qui han contractat per 47.473,14 euros perquè els facin un servei d’assessorament tècnic per determinar la procedència dels trets que diversos testimonis van sentir el 24 d’agost del 2017 i que es pressuposa que van ser els que van posar fi a la vida de Marc Hernández i Paula Mas, que van ser trobats morts dins del pantà 32 dies més tard. La investigació pretén demostrar que els trets venien de la Rierica, la masia enrunada, a vegades submergida, on solia pescar Jordi Magentí, l’únic encausat.

Els Mossos i els tècnics de Funitec van ser al pantà els dies 4 i 5 d’octubre i estan recollint les dades meteorològiques (temperatura, velocitat del vent, humitat...) d’aquests dies i també les del dia 24 d’agost del 2017, per fer les comparacions. El plec de condicions establia que el treball s’haurà de fer quan el nivell de l’aigua de l’embassament de Susqueda estigui entre els 310 i els 336 metres sobre el nivell del mar, coincidint amb el nivell que tenia el dia en què es va cometre el crim. L’empresa ha començat a fer els treballs en un moment en què, aparentment, el pantà està en un nivell més baix que l’agost del 2017, tal com ho constaten fotografies de la Rierica, tot i que fa uns dies es va desembassar aigua des de Sau cap a Susqueda, per millorar la qualitat de l’aigua de l’embassament.

La realització d’aquesta prova de so, els resultats de la qual els Mossos compten tenir a finals d’any, és motiu de litigi, ja que la defensa de Jordi Magentí, el lletrat Benet Salellas, va demanar que es presentés una explicació sobre la metodologia que es faria servir i poder ser-hi present quan es realitzés. Però el jutjat de Santa Coloma ho va desestimar. Salellas va fer un recurs que també va ser desestimat i ara l’ha elevat a l’Audiència de Girona, que encara s’ha de pronunciar.

El jutjat també ha desestimat incorporar les diligències que es van obrir, al jutjat número 3, sobre la mort de Bartomeu Soler, l’home que vivia en una barraca, perquè, argumenta, l’informe sobre les dades de Google que apunten que el telèfon d’en Marc era on hi havia el cotxe de Bartomeu quan van ressonar els trets encara no és definitiu. La defensa ha aportat l’informe realitzat pel perit Bruno Pérez, però els Mossos encara no han aportat el que els va encarregar el jutjat fa mesos. La petició era d’anàlisi i contextualització de les dades rebudes de Google EUA. Tal com va publicar aquest diari, les coordenades del GPS del telèfon d’en Marc i els horaris casen amb les dades que aporten les càmeres que van captar la parella a La Caixa de la Cellera i les que van captar el seu cotxe, l’Opel Zafira, en ruta cap al pantà i també amb l’hora en què la senderista que també va sentir els trets va veure el cotxe i la parella al costat de la paret de la presa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia