Successos

La noia de Portbou i el cotxe misteriós abandonat

Localitzada la mestressa del cotxe de matrícula italiana que era prop del pi on van trobar penjada Evi Rauter

La conductora diu que el va deixar perquè se li va avariar i que no sap res de la noia

Passats 32 anys s’ha sabut que la misteriosa noia trobada penjada en un pi a Portbou el 4 de setembre del 1990 era Evi Anna Rauter, una estudiant de Lana que 20 hores abans encara era a Florència, al pis de la seva germana. Però, com va arribar Evi Rauter a Portbou? Podia tenir relació amb un cotxe italià que va ser trobat abandonat al carrer a uns 300 metres del pi? El Punt Avui ha trobat la dona que el conduïa. És italiana i venia de la zona de Ravenna, no gaire lluny de Florència. Aquesta és la història.

El cotxe el va descobrir un agent de duanes, ara jubilat, que viu molt a prop del lloc i que, en vista de l’estat d’abandonament, hi va fer posar un precinte per retirar-lo. El duaner està convençut que va trobar el cotxe (un Volkswagen Golf de color marró) al mes de setembre, perquè ell feia vacances i les agafava en aquesta època. Les actes del servei de duanes d’aquella època no es conserven, però sí que apareixen encara les dades del vehicle al llibre de registre, on, apuntat a mà, consta la matrícula d’un vehicle Golf de color marró (RA394327) retirat de la via pública per abandonament a Portbou el 1990. Però consta que l’actuació es va fer al mes de març, mig any abans que aparegués la noia penjada. La data descartaria que Evi Rauter i el cotxe estiguessin relacionats. Però el duaner es mostra segur que era al setembre.

Al registre de Duanes de Portbou no constava cap dada sobre el propietari del vehicle. I tampoc constava en el registre de trànsit aquí. En canvi, en el registre de trànsit d’Itàlia hi consta que el cotxe el va comprar nou el 1984 per 11.799.000 lires italianes un home nascut el 1938 i que el 1989 el va vendre per 8.700.000 lires italianes a una noia de la població de Crevalcore, a uns 150 quilòmetres de Florència, d’on va desaparèixer Evi Rauter el 3 de setembre del 1990, el dia abans que la trobessin penjada a Portbou. La mestressa d’aquell cotxe, Mariateresa, el 1990 tenia 20 anys, un més que Evi Rauter. En vista d’aquestes dades, trobar la mestressa del cotxe va ser l’objectiu d’aquest diari. La policia local de Crevalcore confirma que és viva però que ja no resideix a la població. Mariateresa, que actualment té 52 anys, resideix en una granja de la zona de Bolonya, i ha explicat a aquest diari el motiu que el seu cotxe quedés abandonat a Portbou. Assegura que havia anat de vacances al sud d’Espanya, concretament havia estat a Tarifa. Quan ja anava de tornada cap a Itàlia, en arribar a Portbou el cotxe se li va avariar. Va veure que tenia un problema seriós de motor que no podria reparar, i en comprovar que estava just a la frontera i tenia l’estació de tren a prop va decidir tornar a casa en tren. Assegura que un temps després, quan va tenir prou diners, va tornar a Portbou per fer els tràmits per donar de baixa el vehicle i va pagar les corresponents taxes. Afirma que desconeixia que haguessin trobat una noia penjada ben a prop d’on ella va deixar el cotxe, i ara tampoc estava al cas de la notícia que havien trobat la noia desapareguda de Lana. La versió de Mariateresa de l’avaria la confirma un altre duaner de Portbou que estava interessat a adquirir el Golf. Recorda que va desistir de comprar-lo perquè va veure que tenia un problema de motor que costava molts diners solucionar. Aquest duaner considera que el cotxe va aparèixer abans que trobessin la noia penjada. Diu que recorda que ell el va provar abans del seu casament, i es va casar l’1 de setembre. Mariateresa no recorda la data exacta que el va deixar, però li sembla que va ser entre estiu i tardor. “Crec que vaig destruir els documents. Fa molt de temps”, afirma, tot desitjant molta sort en la investigació per esclarir el cas d’Evi Rauter.

S’ha descabdellat, un xic, el fil del cotxe italià abandonat prop del pi. L’enigma de com va arribar Evi Rauter a Portbou continua. Hi ha la possibilitat que hi arribés amb tren, ja que aquell estiu acabaven de posar un tren que feia el trajecte directe de Florència a Portbou, on arribava a quarts de set del matí. A dos quarts de vuit una dona ja la va veure penjada del pi. Ella es movia en tren i duia una targeta del tren, però a la seva germana li va deixar dit que aniria a Siena i, segons la seva germana, no havia parlat mai de Portbou. La targeta del tren i el seu carnet d’identitat no han aparegut mai. També s’ha pensat en la possibilitat que hagués arribat en furgoneta amb el grup de joves austríacs que estaven acampats a 50 metres del pi on va ser trobada penjada. Ella parlava alemany com ells i tenien una edat semblant. Els campistes, quan la Guàrdia Civil els va despertar, van assegurar que ells havien arribat a les tres de la matinada, havien xerrat una estona i s’havien adormit, i no havien sentit ni vist res estrany.

Cas obert a Itàlia i gestions per a la identificació oficial

L’altre enigma en el cas Evi Rauter és si la noia es va penjar per voluntat pròpia, com sempre ha mantingut la investigació de la Guàrdia Civil, o si va ser assassinada, com ha apuntat ara, 32 anys després, el forense Rogelio Lacaci. Aquí, encara que es tractés d’un homicidi, el cas ha prescrit perquè han passat més de 20 anys. Però a Itàlia els delictes castigats amb cadena perpètua, com és el cas dels homicidis, no prescriuen, i per això ara, un cop vist que la noia era italiana, la justícia d’aquell país ha obert una investigació que, transcorreguts sis mesos, es prorrogarà o es tancarà en funció de si troben prou indicis que avalin l’existència del delicte. Mentrestant, la Guàrdia Civil treballa per identificar científicament Evi Rauter a través d’empremtes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia