Successos

Desallotgen urbanitzacions per un foc a Platja d’Aro

L’incendi ha afectat entre 60 i 70 hectàrees d’una zona densament urbanitzada entre Castell d’Aro i Santa Cristina d’Aro

Més de tres-cents veïns evacuats i dues urbanitzacions confinades

Un incendi forestal entre Castell d’Aro i Santa Cristina va afectar ahir entre 60 i 70 hectàrees d’una zona densament urbanitzada. El foc va obligar a desallotjar més de tres-centes seixanta persones de diverses urbanitzacions. Per combatre les flames, que avançaven en dos fronts, i que a la tarda ja estaven perimetrades, es van mobilitzar 27 mitjans terrestres, 15 d’aeris, inclosos dos hidroavions, i 24 vehicles de suport i coordinació. Ahir, en el moment de tancar aquesta edició, l’incendi, que no hauria provocat danys personals ni materials, estaria entrant en fase d’estabilització, amb una trentena de dotacions treballant sobre el terreny. Pel que fa als veïns desallotjats, la previsió ahir a la nit era que no poguessin tornar a les urbanitzacions fins avui.

L’origen, una neteja

El foc, que es va declarar cap al migdia, es podria haver originat arran d’una neteja autoritzada de franges perimetrals en una urbanització de Castell d’Aro, segons van avançar els Agents Rurals. L’incendi va obligar a desallotjar diverses urbanitzacions dels dos municipis, com la de Les Teules, de Santa Cristina d’Aro, o el complex turístic Hapimag, al Mas Nou, a Castell d’Aro, on també va ser necessari confinar dues urbanitzacions: Mas Seguí i Can Manel. Per atendre els desallotjats es van habilitar els pavellons de Santa Cristina d’Aro i Castell d’Aro. Els veïns que s’hi van acostar eren principalment estrangers que o tenen ja fixada la seva residència a la zona o hi estan passant les vacances. Ara fa sis anys ja es va originar un incendi al mateix punt i també arran d’unes neteges. En fa dos, va tornar a passar el mateix, segons fonts consultades.

El cap del dispositiu, Francesc Badia, que es va mostrar optimista sobre els treballs d’extinció, va explicar que a la nit, si es mantenien les previsions, el foc podria entrar en fase d’estabilització. La principal dificultat per combatre’l, segons Badia, era “haver de destinar recursos a extingir-lo, desallotjar, i a la vegada protegir les propietats, en tractar-se d’una zona densament urbanitzada”. La tipologia del terreny, densament urbanitzat, complicava els treballs de control d’un foc que avançava en dos fronts. El vent de garbí, que va anar afluixant al llarg del dia, així com l’estat de la vegetació, molt millor que en altres zones de Catalunya, van contribuir a evitar danys majors.

Una zona afectada va ser la del complex turístic Hapimag, al Mas Nou, que es va haver de desallotjar. Lourdes Vilavedra, de l’empresa Hapimag, va explicar ahir a la tarda, al pavelló de Castell d’Aro, que al migdia van trucar per avisar del foc i que uns trenta minuts després ja els confirmaven que havien d’evacuar. A Castell d’Aro, Protecció Civil explicava que a la tarda estaven atenent una quarantena de persones, i a Santa Cristina, una desena.

L’alcalde de Castell-Plata d’Aro i l’alcaldessa de Santa Cristina, Maurici Jiménez i Lourdes Fuentes, respectivament, van afirmar al centre de comandament que es destinarien tots els recursos per atendre els damnificats. En aquest sentit, a Platja d’Aro es van habilitar uns tres-cents llits a l’IES Ridaura –el pavelló de Platja d’Aro acollia un acte de dansa– per poder ajudar, arribat el cas, el màxim de persones afectades.

LA XIFRA

360
persones
van ser desallotjades de diverses urbanitzacions, i en dues de Castell d’Aro va caldre confinar-les.

LA FRASE

Hem destinat recursos per extingir el foc, per un costat, i protegir propietats i persones per l’altre
Francesc Badia
cap del DISPOSITIU d’extinció

LA DATA

01.02.22
Aquest incendi
és el primer ensurt de l’estiu. Però el febrer passat dos a l’Alt Empordà donaven el primer avís.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia