Successos

Un incendi desfermat atemoreix l’Alt Empordà

Ha afectat més de 400 hectàrees, la majoria dins del Parc Natural del Cap de Creus

Les flames van fer desallotjar més de cent persones i van deixar dos bombers i un ADF ferits

L' incendi a l'alt Empordà ha cremat 400 hectàrees de terreny forestal als termes municipals de Llançà i el Port de la Selva. Ahir va obligar a intervenir-hi prop de 70 dotacions entre terrestres i aèries. La proximitat de les flames va fer desallotjar les urbanitzacions de Santa Isabel i la Vall de Santa Creu, després d’haver desallotjat la del Beleser i el monestir de Sant Pere de Roda. Aquest matí els mitjans aeris han reprès les tasques d'extinció però després d'una nit complicada els bombers han informat d'un nou front, al marge esquerra, que ha obligat a desallotjar més veïns i confinar més gent.

El foc va començar cap a 2/4 de 2 del migdia d’ahir a la zona de la urbanització del Cau del Llop, segons van informar els Bombers de la Generalitat. Una burilla localitzada a peu de carretera és la principal hipòtesi de l’origen del foc. Les restes de la cigarreta es van enviar a analitzar per veure si hi ha ADN que permeti saber qui l’hi ha llençat. La tramuntana va convertir-se de seguida en un element preocupant, donat la força amb què bufava (30/40 km/h) i la proximitat de zones habitades.

El flanc dret es va obrir a contravent i va avançar en direcció el coll del Perer, zona on els mitjans aeris que ben aviat es van incorporar van iniciar les descàrregues per evitar que les flames sobrepassessin i tinguessin accés a tota la serra de Santa Helena, alineada amb el vent.

El flanc esquerre, per la seva banda, es va propagar cap a la Vall de Santa Creu, on topogràficament ho tenia tot a favor per avançar. És en aquest flanc on hi ha la urbanització de Beleser, que va ser la primera a ser evacuada. Després, els Bombers van desallotjar preventivament les urbanitzacions de Santa Isabel i la Vall de Santa Creu. Es va desallotjar així mateix el monestir de Sant Pere de Roda. L’Ajuntament de Llançà va posar des de primera hora de la tarda el seu pavelló a la disposició de les persones que havien estat desallotjades preventivament per Mossos d’Esquadra. En el cas de Llançà, el nombre de persones va ser de trenta. Al Port de la Selva es va habilitar l’Espai-Port Sala de Ball per a tots els veïns que van ser desallotjats, que, en aquest cas, van arribar fins al centenar.

Les carreteres de la zona van tenir afectacions des de ben aviat. De fet, el Servei Català de Trànsit, va barrar el pas per la carretera GI-612, tallada al Port de la Selva, la GI-613 a Roses cap al Port de la Selva, la GIP-6041 a Vilajuïga, i la GIV-6121 al Port de la Selva.

A l’incendi s’hi van desplaçar fins a setanta dotacions terrestres, des de camions d’aigua (uns quaranta) fins a vehicles de comandament i coordinació, així com a unitats del Grup d’Actuacions Especials (Graf) dels Bombers de la Generalitat i del Grup Operatiu de Suport (Gros) amb unitats sanitàries. Els mitjans aeris desplaçats fins a la zona van arribar a ser quinze (set helicòpters bombarders, sis avions de vigilància i atac i dos més de comandament).

Les dificultats per tirar línies d’aigua des dels vehicles va obligar a reforçar el suport aeri i, a mitja tarda, els Bombers van anunciar que s’incorporarien dos hidroavions del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic del govern espanyol.

Van donar suport a les tasques dels Bombers set patrulles dels Mossos d’Esquadra, de la Policia Local, tècnics de Protecció Civil, efectius dels Agents Rurals i diverses Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i ambulàncies del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM). La Creu Roja també els va donar suport logístic amb el vehicle de centre d’operacions que va proporcionar un punt de connexió estable i mòbil als cossos de seguretat que es trobaven sobre el terreny. Les flames van provocar tres ferits: dos bombers i un ADF, que va haver de ser atès per un cop de calor.

La Tramuntana va girar cap a nord-oest al final del dia i va afavorir que el flan dret del foc, al coll de Pere, s’orbís. Els Bombers van avisar, a més, que s’esperava que el vent s’intensifiqués al llarg de la nit i la matinada. A causa de l’incendi, Protecció Civil va activar la fase d’alerta del pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya, l’Infocat, quan aquest ja feia algunes hores que estava cremant.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, de visita ahir a la tarda a Roses, va anar fins al centre de comandament, des d’on va fer una crida a la prudència “perquè el foc aprofita qualsevol oportunitat, amb aquestes condicions ambientals”.

L’alcaldessa de Llançà, Núria Escarpanter, per la seva banda, va fer una crida a la tranquil·litat i va descriure cap al tard les dificultats que havien tingut els Bombers a mitja tarda: “L’han pogut tombar per evitar que anés cap a la Vall de Santa Creu i cap a Roses. Esperem que la treva que dona el vent ara s’allargui.”

LA XIFRA

15
mitjans aeris
són els que van participar ahir en l’extinció; set eren helicòpters bombarders.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia