Successos

Milers d’evacuats al Carib per un volcà

Saint Vincent i les Grenadines, sense llum i cobert de cendra

L’erupció de La Soufrière pot durar encara dies

Després de quatre dècades sense activitat, el volcà La Soufrière, el més jove de l’estat caribeny de Saint Vincent i les Grenadines, va entrar fa quatre dies en erupció. La situació es va agreujar el cap de setmana, i diumenge l’illa es va aixecar coberta per una capa de cendres i sense llum. La comunitat científica adverteix que l’erupció pot prolongar-se encara durant hores o fins i tot dies en forma d’explosions. La tornada a l’activitat del volcà ja ha provocat la mort d’una persona, tres desapareguts i l’evacuació d’unes 15.000 persones. Al país, hi viuen uns 110.000 habitants.

Un “camp de batalla”

Aquesta excolònia britànica va patir fortes tempestes la matinada de dissabte a diumenge, que unides a explosions constants en plena nit procedents del volcà han provocat un tall de llum general, que també ha afectat el subministrament d’aigua potable en no poder funcionar els equips. L’Organització Nacional pel Maneig de les Emergències (NEMO, en anglès) de l’estat ha informat a les xarxes socials que bona part del país està envoltat de cendres i fum i “sembla un camp de batalla”, i que “ara toca aprendre a viure amb la cendra”.

Les explosions volcàniques són regulars, i durant la nit de diumenge s’han fet sentir cada hora i mitja. Columnes de gasos, fum i cendra són transportades pel vent cap a l’oceà. Les evacuacions han resultat complicades, a causa de la pandèmia. El primer ministre del petit estat, Ralph Gonsalves, ha demanat paciència a la població de la zona propera al volcà i ha informat que, si no hi ha explosions molt més fortes, d’aquí a quatre mesos es podria tornar a la normalitat.

D’altra banda, l’abast de l’afectació va més enllà de Saint Vincent. Nacions veïnes han donat ajut humanitari, com ara Saint Lucia, Dominica i Barbados, que alhora han pres mesures pels núvols de cendra –roques polvoritzades– que dificulten el trànsit aeri a la zona.

En espera de ser traslladats i acollits en països veïns

El volcà era el pic més alt de Saint Vincent (1.234 m), però ara ja és el segon més alt a causa precisament de la darrera erupció. El 1902, La Soufrière va entrar en erupció i es calcula que va matar més de mil persones. En aquesta greu erupció va devastar l’illa, retallant-ne les terres de conreu. L’abril de 1979 hi va tornar a haver una erupció, però aquest cop sense víctimes mortals.

L’actual activació del volcà va començar al desembre. Mitjans locals han informat que s’han desplomat algunes cases pel pes de la cendra, a la costa est. Unes tres mil persones es troben allotjades en més de setanta refugis habilitats pel govern, i un centenar més havien d’arribar ahir a la veïna Saint Lucia. De fet, diversos vaixells de creuer estan en espera ancorats a la costa de Saint Vincent esperant per poder traslladar els evacuats de les zones més afectades a altres països d’aquesta zona del sud del mar del Carib.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia