Successos

Cas Susqueda

El misteriós dron estavellat

El dron trobat pels caçadors de Sau no és dels Agents Rurals ni pot ser de les víctimes del doble crim de Susqueda

L’anàlisi digital feta pel perit forense Bruno Pérez revela que l’aparell es va estavellar el 6 de desembre del 2016

La desaparició dels drons de Marc Hernández, una de les víctimes del doble crim de Susqueda, continua sent un misteri. I mentre no s’aclareixi queda el dubte de si la desaparició dels aparells pot tenir relació amb el crim. Trobar els drons del noi assassinat és objectiu dels investigadors del cas Susqueda, i els caçadors de la colla de Sau, per casualitat, van trobar un dron estavellat enmig del bosc entre els embassaments de Sau i Susqueda. Va ser precisament l’alcalde de Sau, Joan Riera, qui va ensopegar amb l’aparell quan es va ficar en una bardissa per intentar trobar una peça. Riera va recollir el que era aprofitable del dron, la càmera, però va llençar els trossos de les aspes i el cos de l’aparell, perquè estaven esmicolats. Riera va mirar algunes fotografies que hi havia guardades a la càmera (eren paisatges) i va deduir, pels colors de l’aparell, que era un dron dels Agents Rurals. Però quan aquest diari va fer referència al dron estavellat trobat i atribuït als Agents Rurals, des del cos es van afanyar a informar que els forestals no havien perdut cap dron i que la seva unitat de drons estava intacta.

Si no era dels rurals, podia ser un dels drons de Marc Hernández? Podia tenir informació del cas? Aquest diari es va proposar esbrinar-ho. Riera guardava la càmera i la seva targeta de memòria. Què s’hi guardava?

La missió de descobrir-ho la va assumir el perit informàtic forense, expert en ciberseguretat, Bruno Pérez, que es va ocupar de fer l’anàlisi digital del dron i en va poder extreure totes les característiques i tot el que havia enregistrat, fins i tot imatges que havien estat esborrades durant la vida de l’aparell fins que es va estavellar enmig d’aquell bosc on casualment el van trobar els caçadors. Pérez aviat va comprovar que era impossible que el dron fos cap dels dos que tenia Marc Hernández. Els del noi eren uns drons de marca JJRC JJ, model 1000. Uns aparells senzills, petits i barats, però ell hi havia incorporat càmeres que permetien gravar i enregistrar imatges. En canvi, el dron trobat entre els pantans de Sau i Susqueda era un dron de grans dimensions, que incorporava una càmera Lumix d’alta precisió i que es calcula que valia alguns milers d’euros.

I de l’anàlisi de les imatges extretes del dron també és fàcil deduir que aquell dron ja s’havia estavellat enmig de les bardisses el 24 d’agost del 2017, quan Marc i Paula van desaparèixer a l’entorn del pantà de Susqueda. Els seus cadàvers van ser trobats 32 dies després i es va evidenciar que havien mort assassinats. De la informació rescatada del dron es confirma que el darrer vol el va fer el dia 6 de desembre del 2016, a dos quarts de quatre de la tarda. El dron enregistra ell mateix el moment en què comença a perdre altura i s’acaba estavellant al mig del bosc. És la darrera imatge. Però a la targeta de memòria hi queden guardades moltes imatges de vols i en alguna també hi apareix l’home que el comandava, al costat del seu cotxe. I també apareixen imatges d’una dona. Amb tota seguretat, les persones que el 6 de desembre del 2016 van perdre el valuós dron entre els pantans de Sau i Susqueda. El dron no el podran recuperar, però en cas que ells –o algú que els conegui– llegeixin aquest reportatge, poden contactar amb aquest diari o amb l’alcalde de Sau i recuperar la càmera i la memòria del dron.

La causa
de l’accident que va destrossar el dron podria ser, segons dedueix Bruno Pérez de l’anàlisi de les imatges, que l’aparell va esgotar la bateria mentre estava en ple vol, a molta altura, i el seu comandant no va poder retornar-lo a la base a temps


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia