Successos

El desconegut de la foto trobada a Alcanar

No s’ha pogut identificar qui és l’home que apareix en una foto que era entre les runes del xalet que va explotar i on van morir dos terroristes

Es planteja la possibilitat que sigui un altre home vinculat amb la colla de Ripoll

Qui és l’home, amb barba, canós, aparentment ja un xic gran i d’aspecte magribí, que apareix en una fotografia que els mossos van trobar, dies després de l’explosió, entre les runes de la casa d’Alcanar? Un interrogant sense resoldre. Després de més de tres anys, la investigació no ha pogut posar nom a l’home de la foto i s’ha arribat al judici sense aclarir la seva identitat ni com va anar a parar allà la foto.

La fotografia de l’home desconegut es va localitzar durant la inspecció ocular que feia la policia científica el dia 24 d’agost del 2017, quan ja havien passat set dies de la segona explosió a la casa. Se la va referenciar com a imatge 136, “fotografia de varón con barba y pelo canoso”, però en tot el sumari no consta cap més diligència sobre la fotografia ni que s’hagi identificat qui és aquest home.

L’aparició a l’escenari de l’explosió de la fotografia d’un home no identificat obre la possibilitat que es tractés d’una persona que també freqüentés el xalet d’Alcanar i tingués relació amb la colla de Ripoll que va perpetrar els atemptats. Alguns veïns van explicar que a vegades hi havien vist un home gran amb barba. Podria ser l’home de la fotografia? Qui és? Uns interrogants que no ha aclarit al judici Mohamed Houli Chemlal, l’acusat que va sobreviure a l’explosió. La investigació a través de les anàlisis d’ADN de les restes humanes trobades entre les runes va identificar com a morts en l’explosió Youssef Aalla i Abdelbaki es-Satty, l’eximam de Ripoll, tot i que alguna acusació discuteix que la identificació d’Es-Satty es pugui considerar idònia per decretar-ne formalment la mort, perquè es va fer al Marroc i no tindria validesa a l’Estat espanyol. Els lletrats que acusen en nom de la família del nen de Rubí mort a la Rambla (Agustí Carles i Jaume Alonso-Cuevillas) van voler introduir una pericial per tombar la identificació d’Es-Satty, però el jutge Guevara no l’ha admès. Analitzant les restes humanes del xalet d’Alcanar es van desxifrar dos perfils genètics. El perfil 1 es va poder comprovar que era de Youssef Aalla, que tenia familiars vius a Ripoll, però amb el perfil 2 tot van ser dificultats perquè no existia ADN d’Es-Satty als arxius, tot i que havia estat empresonat, i tampoc es va trobar cap coincidència al Codis. Es va enviar la mostra d’un tros d’orella al Marroc, on van resoldre que es tractava d’Es-Satty. Algunes restes del perfil 2 continuen als laboratoris forenses i d’altres són enterrades al cementiri d’Alcanar per ordre judicial. Oficialment l’enterrat és Es-Satty.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia