Successos

successos

rescat

Un boletaire es perd i passa la nit al ras, a Gombrèn

Va enviar dilluns un ‘whatsapp' a uns companys dient que s'havia desorientat

Els amics el van trobar ahir sa i estalvi

Les hores de neguit per la desaparició d'un veí de Campdevànol que es va perdre dilluns mentre buscava bolets al Ripollès van tenir finalment un bon desenllaç, després que els companys de l'home el van trobar l'endemà al matí en bon estat. Els cossos d'emergències van rebre la veu d'alerta abans-d'ahir, poc abans de les nou del vespre. L'home, de 74 anys, havia sortit a caçar bolets amb cinc companys per una zona boscosa del terme de Gombrèn. Es va desorientar a la muntanya i, al cap d'una estona, va enviar amb el mòbil un whatsapp als seus amics. En el missatge hi posava textualment que estava bé però s'havia perdut. Els altres membres de la colla van avisar immediatament de l'incident al telèfon d'emergències 112 i es va muntar un ampli dispositiu de recerca. Es van mobilitzar cinc dotacions terrestres dels bombers, diversos voluntaris, cinc patrulles dels Mossos d'Esquadra, una ambulància del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), així com els companys de l'home. Entre els efectius dels bombers que es van activar, hi havia professionals del Grup de Suport d'Actuacions Especials (GRAE), experts a realitzar rescats en llocs de difícil accés. Els rastrejos sobre el terreny es van allargar, sense èxit, durant tota la nit de dilluns a dimarts. Ja ahir a primera hora, i quan feia poca estona que s'havia fet el relleu dels efectius dels cossos d'emergències i estava previst que s'hi incorporés un helicòpter per repassar el perímetre des de l'aire, els amics de l'home el van localitzar sa i estalvi.

El van trobar quan passaven deu minuts de les vuit del matí a la pista del Cortal, situada a la zona de Puigbó. Van comprovar que estava bé tot i que, com a mesura preventiva, els sanitaris del SEM el van traslladar fins a l'hospital de Campdevànol per fer-li una revisió. L'home és un boletaire experimentat. Va explicar que, com que no trobava el camí de tornada, va pensar que el millor que podia fer era no moure's del punt on estava, confiant que així era més possible que l'interceptessin. En fer-se fosc, va voler evitar endinsar-se per indrets que no coneixia, va fer cas al seu instint de supervivència i va decidir buscar un espai recollit per poder passar la nit a la muntanya.

La setmana passada, precisament, el cap del GRAE, Guillem Amorós, demanava precaució coincidint amb l'inici de la temporada de bolets, època en què solen disparar-se aquests casos. L'episodi de Gombrèn és un dels tres serveis de recerca de boletaires que els bombers han realitzat des que ha començat la tardor arreu de Catalunya. Dos dels incidents han tingut lloc a les comarques gironines i, el darrer, a la demarcació de Barcelona. El primer va ser diumenge passat, quan van localitzar un boletaire que s'havia desorientat a Ribes de Freser. I, ahir, també van trobar sa i estalvi un ciutadà que es va extraviar buscant bolets al paratge de Rasos de Peguera, al Berguedà.

LA XIFRA

74
Anys
té el veí de Campdevànol que va ser trobat ahir en una pista forestal de la zona de Puigbó.

LA DATA

26.09.16
Els membres de la colla
del boletaire que es va perdre van trucar al vespre al 112 per alertar dels fets.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia