JOSEP SERRA

ALCALDE DE LLAMBILLES

«Fa tretze anys que sóc alcalde de Llambilles, i no sé si em presentaré a les pròximes eleccions. De moment, em decanto cap al no»

Quants anys fa que vostè és l'alcalde de Llambilles?

-«Aquest mes de desembre farà tretze anys que ho sóc.»

-Quins fets positius i quins negatius destacaria de la seva tasca com a alcalde al llarg de tots aquests anys?
-«De positius crec que n'hi ha molts: la construcció del pavelló, la restauració de l'estació del carrilet, l'execució de les dues urbanitzacions, la portada d'aigua a certes zones del poble... De negatius et diria el fet d'haver perdut l'amistat amb algun veí o amic de tota la vida per qüestions municipals. Però en relació a les tasques, crec que si hagués de repetir el que he fet ho faria de la mateixa manera.»
-Ja que ha citat el pavelló, em podria dir quin cost ha suposat aquesta infraestructura?
-«Va suposar un cost d'entre dos-cents i dos-cents cinquanta milions de pessetes.»
-I com ha estat finançat?
-«Una part amb el Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya, una altra part amb el pressupost municipal i la última part, i la més important, gràcies a la subhasta d'uns terrenys que l'ajuntament tenia i que ens van pagar molt bé. Si no hagués estat per aquestes parcel·les, difícilment tindríem aquest pavelló.»
-Què en pensa de la problemàtica del semàfor i quina solució hi veu de cara al futur?
-«El primer que entén que hi ha retencions i que la gent està empipada sóc jo. Ara bé, estem parlant d'una cruïlla molt perillosa i la gent hauria d'entendre que la seguretat de les persones preval al fet de guanyar temps a l'hora de desplaçar-nos. Fa un temps va sortir la previsió de fer una variant, però aquest fet va portar molt d'enrenou perquè ningú no la volia, i no es va aprovar.»
-No agradava el seu traçat...
-«El seu traçat no el decideix l'ajuntament de Llambilles, sinó que depèn del Departament d'Obres Públiques de la Generalitat. Tot i així, hi ha una altra alternativa a les retencions que el semàfor ocasiona, i que ja està aprovada: es tracta de la construcció d'una rotonda a l'alçada del polígon industrial. Aquesta actuació, però, no implica el retirament del semàfor. El semàfor hi continuarà essent, però enlloc de tenir tres posicions en tindrà dos i està estudiat que aquesta mesura pot reduir les retencions entre un 30 i un 40 per cent.»
-Ara que esmenta la zona industrial, tinc entès que en aquest punt del poble no hi arriba el servei d'aigua potable. Està previst que hi arribi en un futur pròxim?
-«Dins el pla de construcció de la rotonda també s'hi inclou la millora de la zona industrial; això significa pavimentar la carretera, posar voreres noves, enllumenar i fer-hi arribar el servei d'aigua potable. Estem parlant d'una inversió d'uns dos milions d'euros en total.»
-A banda d'aquesta inversió, també hem de tenir en compte la reestructuració i l'ampliació de l'ajuntament. Vostè la creu necessària?
-«Sí. Ja fa quatre o cinc anys que ho teníem al cap perquè ens falta molt d'espai i les instal·lacions no estan adaptades. Per això, a banda de l'ampliació -que proporcionarà més espai i comoditat als treballadors-, també hi posarem un ascensor, canviarem l'estructura de l'escala i anivellarem la planta per tal que no hi hagi escalons. La veritat és que fa molta falta i crec necessària aquesta habilitació.»
-Per poder dur a terme aquesta reestructuració disposen del que antigament era l'escola de Llambilles, que per falta d'alumnes es va haver de clausurar. Amb el creixement del poble al llarg dels últims anys, veu possible que l'escola es torni a obrir?
-«Actualment, per cens, la podríem tenir, perquè a Llambilles hi ha al voltant de cent quaranta nens i nenes en edat escolar. El verdader problema es troba en el fet que una escola a Llambilles no tendeix a tenir gaire èxit. Molts llambillencs treballen a la ciutat i, en general, per qüestions de comoditat, també hi porten els fills a les escoles. Tant per aquesta raó com per la imatge que es té d'una escola de poble petit -que tampoc tendeix a ser gaire bona- no sóc gaire optimista amb una possible reobertura de l'escola».
-Així el problema del tancament de l'escola no té res a veure amb la mitjana d'edat de la població.
-«No. La mitjana d'edat de Llambilles, amb l'arribada de diverses famílies joves que s'han instal·lat a les noves urbanitzacions, ha disminuït. Per posar-te un exemple, a la urbanització de Les Rivoltes hi ha unes quaranta cinc famílies, i entre aquestes famílies només hi ha dues persones jubilades.»
-I amb la construcció d'aquestes urbanitzacions, Llambilles no només ha rejovenit sinó que també ha crescut. Està previst d'edificar més?
-«És evident que el poble ha crescut, tot i que, mentre no es redacti el POUM, no està previst de fer cap més urbanització».
-Últimament Llambilles té raons per sentir-se insegur, ja que en pocs dies hi ha hagut diversos robatoris. De quines mesures de seguretat disposa actualment el poble? Està previst de posar-n'hi més?
-«En disposem de poques. Cada dos dies els Mossos d'Esquadra fan una ronda de vigilància i cada quinze dies vénen a l'ajuntament a preguntar si hi ha hagut algun problema i a informar-nos del que hagi pogut passar a les rodalies. Per altra banda no està previst de posar-n'hi més. Una mesura possible seria la policia local, però el nostre poble és massa petit per disposar d'aquest servei, perquè per llei hi ha d'haver un mínim de cinc mil habitants, i a Llambilles de moment en som set-cents...»
-Ja per acabar, m'agradaria saber si es presentarà a les pròximes eleccions.
-«Passo temporades en què estic plenament convençut que no m'hi presentaré i d'altres, en canvi, en què no m'acabo de decidir. No sé si em presentaré a les pròximes eleccions, però em decanto cap al no. Després de tants anys també em convé descansar una mica.»
-I creu que hi ha algú preparat per poder assumir el seu relleu a l'alcaldia?
-«No trobo que hi hagi una successió que mostri gaires ganes, ni que estigui suficientment arrelada al poble per fer-ho.»