Política

Els municipis grans de l'Alt Empordà, pendents de pactes

Catorze localitats necessitaran acords a la comarca, entre les quals les set amb més població

A Roses hi ha un preacord entre CiU i GdP, Figueres mira cap a la ‘sociovergència' i a Castelló i l'Escala està tot obert

Els set principals municipis altempordanesos estan pendents de pactes de govern, atès que les eleccions municipals del 24-M no van donar majories clares a ningú. El que ho té més fàcil és el PSC a l'Escala, que ha quedat a només un regidor de la majoria absoluta. A Figueres, Roses i Castelló d'Empúries, però, els resultats no són tan còmodes i encara està tot molt obert. També negocien pactes a Llançà, la Jonquera i Vilafant. De moment, tothom negocia i alguns acords es podrien concretar la setmana que ve mateix. On de moment van més per feina és a Roses, ja que Montse Mindan (CiU) ja té un preacord amb Gent del Poble, tot i que encara busca més suports.

En total, a la comarca hi ha unes 14 poblacions on caldran pactes o bé hi haurà governs en minoria. Perquè, a banda dels ja esmentats, també hi ha Agullana, Darnius, Fortià, Palausaverdera, Saus, Camallera i Llampaies, Vilajuïga i Sant Mori. A la resta de localitats altempordaneses (54), ja és clar qui serà l'alcalde o alcaldessa. En alguns casos, seran persones noves, com ara a Bàscara (Narcís Saurina), Cadaqués (Josep Lloret), Sant Pere Pescador (Agustí Badosa), Capmany (Joan Fuentes), Garriguella (Isabel Teixidor), Maçanet de Cabrenys (Mercè Bosch), Ordis (Anna Maria Torrentà) i Sant Climent Sescebes (Olga Carbonell).

ROSES

CiU ja té un preacord amb GdP, però busca un govern més ampli

CiU i Gent del Poble (GdP) tenen un preacord per governar a Roses, però continuen negociant per ampliar la majoria. Les dues formacions sumen set regidors dels 17 que hi ha al consistori. Una de les possibilitats que s'havien assenyalat era fer un tripartit incloent-hi ERC, que ha fet una pujada important i ha aconseguit quatre regidors, però la formació que encapçala Joan Plana ha dit que prefereix estar a l'oposició i ni tan sols s'ha assegut a parlar de pactes. Amb vista a la setmana que ve, caldrà veure amb qui poden comptar CiU i GdP. Montse Mindan ja ha dit que no prioritza el pacte amb el PP, amb el qual ha governat durant quatre anys.

CASTELLÓ D'EMPÚRIES

La marxa de Sanllehí canvia el panorama dels pactes de govern

ERC de Castelló ha guanyat les eleccions, però li calen aliances si no vol governar en minoria. Fins ara era clar que ERC descartava CiU per pactar, però la dimissió de Xavier Sanllehí podria canviar el panorama. De fet, CiU s'ha ofert a ERC per governar junts i ha assegurat que prioritza el sobiranisme. Salvi Güell ha dit que, ara que Sanllehí no hi és, CiU està entre les formacions amb què vol parlar. Güell, de moment, està parlant amb tothom i la setmana vinent prendrà una decisió. Descarta el PP i una de les possibilitats és que inclogui Entesa.

L'ESCALA

El PSC vol un govern fort i no descarta cap formació

El PSC de l'Escala ha obtingut els resultats més clars entre les principals poblacions de l'Alt Empordà. Víctor Puga, amb vuit regidors, podria governar en minoria, però aposta per crear un govern estable. El PSC, ara per ara, no tanca les portes a cap formació, tot i que s'albira difícil un pacte amb CiU i amb el PP. El que no descarta Puga és repetir el pacte amb ICV-E, amb la qual ja va governar en l'últim mandat. Amb el regidor ecosocialista Àngel Rodríguez, de fet, el PSC en té prou per arribar a la majoria absoluta.

LLANÇÀ

ERC veu difícil donar suport a CiU per governar

Les converses per formar un govern estable a Llançà han començat, però s'intensificaran la setmana entrant. Per ara, tant CiU, que ha guanyat però ha perdut la majoria absoluta, com ERC, que ha fet una pujada important, parlen de contactar amb tothom. Pere Vila (CiU), d'una banda, defensa que “no serà gens fàcil”, però que el seu objectiu és incloure més partits. “Ho intentarem i hi estem legitimats”, diu. D'altra banda, Guillem Cusí (ERC) veu complicat un acord amb CiU, però també diu que, en cas que aconseguissin una majoria contra Pere Vila, no deixarien CiU “apartada” a l'oposició, ja que volen col·laborar. Pel que fa a aquesta possibilitat, Pere Vila assegura: “No crec que Llançà ho entengués, però no vull valorar un rumor.” Ja ho veurem.

VILAFANT

El PSC no descarta un govern en minoria, però parlarà amb tothom

Consol Cantenys (PSC) ha tornat a guanyar les eleccions municipals a Vilafant, però sense majoria absoluta. La socialista diu que parlarà amb tothom, però que no descarta un govern en minoria. De fet, Cantenys no ha començat encara la ronda de consultes. I reivindica: “Hem pujat en nombre de vots, tot i que perdem un regidor; per tant, fem una bona valoració de les eleccions i ens sentim molt satisfets. ERC puja d'1 a 3, però nosaltres creiem que hem obtingut un resultat molt positiu.” I hi afegeix: “Tenim majoria simple. Arribem com a primera llista i amb avantatge respecte a la segona força, i entenc que la mateixa nit de les eleccions tothom va reconèixer la nostra victòria.”

LA JONQUERA

Un panorama obert
en què encara no s'ha començat a negociar

A la Jonquera és on tot està més obert, pel resultat i perquè encara no s'han iniciat converses. Sònia Martínez (CiU) reivindica que ha estat la llista més votada: “Ens reforcen els vots de més que hem obtingut.” De moment, però, no ha decidit si governarà en minoria com en l'últim mandat o bé buscarà un acord. CiU ha obtingut cinc regidors, en contraposició amb els quatre d'ERC, mentre que el PSC torna a l'Ajuntament amb un regidor i el PP també es manté en un.

PALAU-SAVERDERA

Un acord entre GdP-AM i AxT podria desbancar Deusedas

Narcís Deusedas (CiU) podria ser desbancat de l'alcaldia de Palau-saverdera quan fa més de trenta anys que l'exerceix. Deusedas ha guanyat les eleccions, però podria veure perillar el lloc si les llistes independents de GdP-AM (vinculada a ERC) i AxT arriben a un acord. El cas és que Narcís Deusedas va aconseguir quatre regidors en les eleccions municipals del 24-M, però la candidatura que encapçala Isabel Maria Cortada (GdP) en va obtenir tres, i la que lidera Miquel Serra (AXT), dos més. Per tant, les dues llistes sumen.

figueres

Caminant cap a una possible ‘sociovergència'

A Figueres, Marta Felip (CiU) ha obert una ronda de contactes que de moment no ha donat fruits. De fet, tots els partits menys el PSC s'han descartat per formar govern. El PP està disposat a parlar, però ha estat CiU en aquest cas la que ha decidit no pactar amb els populars. Amb aquest context, i amb Marta Felip amb un resultat potser massa feble per governar en minoria –va dir que seria l'última opció–, cada cop és més clar que la governabilitat a la capital de l'Alt Empordà dependrà d'un pacte sociovergent. També s'ha descartat un pacte d'esquerres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia