opinió

Enginy, civisme, democràcia i victòria

Anys enrere, un petit embolic judicial que va tenir lloc a Arenys de Munt va ser el protagonitzat per l'Anís del Tigre, el licor de les Destil·leries Lladó, a qui l'Anís del Mono de Badalona havia denunciat perquè a l'etiqueta hi apareixia un tigre cruspint-se un mico... Expliquen que l'advocat defensor va guanyar el judici argumentant que, a l'etiqueta de l'anís, el tigre es menjava una mona, no pas un mico amb cara de Darwin...

La jutgessa va prohibir la consulta a la Sala Municipal... i la votació del 13-S a Arenys de Munt s'ha fet just al costat, al Centre Moral... i ha estat un èxit. L'experiència d'aquest cap de setmana demostra com amb l'enginy, treball i rigor podem desafiar, i vèncer, estructures carrinclones i poc democràtiques.

Amb la gent d'AM2000 sola, o la secció local d'ERC sola, o CiU sola, o CUP tota sola no hauria estat possible tirar endavant la consulta amb aquesta gran capacitat organitzativa. Sense infraestructura municipal tot ha funcionat com en un referèndum amb tots els ets i uts. La comissió organitzadora, a més, ha gestionat molt satisfactòriament les complicacions afegides degudes a l'allau de mitjans de comunicació presents, de visitants d'arreu que ens acompanyaren i de falangistes que ens volien provocar. Una nota excel·lent per a aquests veïns que s'han implicat a fons en l'organització i pel civisme de tots els convilatans. Un ferm agraïment per al Centre Moral, el «Centru», que deien algunes de les senyores grans que vingueren a votar. Amb un objectiu concret, a Arenys de Munt hem sumat tots, hem sumat amb força i hem guanyat.

Els veïns d'Arenys de Munt hem demostrat que podem opinar de tot, també sobre la independència de Catalunya, amb seny. I algunes persones directament relacionades amb l'aparell de l'Estat no l'han encertat gens en les seves actuacions. El periodista de la BBC em comentava ahir que li costava explicar a la seva audiència per què un «estat democràtic» com Espanya posava totes les traves possibles a les consultes populars. Hi ha hagut amenaces, provocacions, intents d'associar independència amb violència... quan els mateixos grups polítics que hem donat suport a la consulta hem aprovat, moltes vegades, mocions condemnant qualsevol tipus de violència. I amb la mateixa fermesa i el mateix convenciment que des d'ERC condemnem qualsevol acte violent (incloses les pintades aparegudes a la seu del PSC d'Arenys de Munt), hem defensat i ens hem implicat en la consulta del 13-S. Aquest diumenge ha estat una festa de la democràcia tranquil·la i una fita important per al futur de Catalunya.

La situació política és complexa. El debat continuarà dies. I és bo. Ben segur que des d'ERC haurem de continuar explicant per què la mesa del Parlament no va acceptar la ILP per convocar un referèndum d'autodeterminació el 10 de setembre de 2010: perquè aquella no era l'eina adequada, perquè l'única llei reguladora existent per convocar referèndums a hores d'ara és una llei orgànica estatal i perquè cal una llei catalana pròpia que desplegui la competència estatutària per poder promoure una convocatòria de referèndum. I en això estem. Abans de finals d'aquest any 2009 podem tenir la llei de consultes aprovada i en vigor. Aleshores, el dret a decidir, les il·lusions dipositades a les urnes d'Arenys de Munt, tot i no tenir la majoria independentista a les institucions –toquem de peus a terra–, disposaran d'un marc jurídic, d'una eina legal per convocar consultes. A Arenys de Munt, amb enginy, treball, civisme i rigor hem fet el cim. També ho farem a Catalunya.

(*) Portaveu del grup municipal d'ERC



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.