Política

NOTÍCIA DE CALEDòNIA

L'enorme repte de les enquestes

De les sis empreses demoscòpiques que analitzen la consulta, tres donen el 45% al sí i tres el 40%

Si segueixen aquesta columna, potser recordaran que els darrers dies els he comentat que la més recent enquesta sobre el referèndum indica que el camp del sí s'ha estancat i, fins i tot, ha patit una davallada en relació amb dades de dos mesos enrere. Això de les enquestes, però, va per barris. Unes suggereixen un resultat, d'altres, un altre.

La campanya està sent monitoritzada al mil·límetre per sis companyies diferents: Panelbase, ICM, Survation, You-Gov, Ipsos Moris i TNS BNRB. A grans trets, les tres primeres situen el sí, fins i tot ara, al voltant del 45% de l'electorat. Però en les tres segones, aquest percentatge baixa al voltant del 40%. Quin grup té raó i quin no és prou important quan falten, només, 70 dies per al 18 de setembre. Una cursa en condicions de desavantatge per a l'independentisme de només cinc punts de diferència és assumible; més o menys esperonadora. Si la distància és de deu punts, la perspectiva d'una derrota és del tot inevitable. Res a fer!

Amb l'esperança de treure'n l'entrellat, sobre qui erra i qui encerta, he consultat la qüestió amb el màxim expert en demoscòpia del Regne Unit, el professor John Curtice, de la Universitat d'Strathclyde (Glasgow). Pensava que m'ho aclariria, però, més aviat, m'ha deixat amb més dubtes. Com que Panelbase, ICM i Survation fan només enquestes per internet i els grups pro sí es mostren molt més actius que els del no a les xarxes socials, havia pensat que era lògic que les tres esmentades empreses afavorissin a l'alça, per raó metodològica, el vot afirmatiu. Però Curtice m'ho treu del cap quan m'informa que You-Gov, la que obstinadament dóna menys percentatge al sí, també les fa per internet exclusivament. Per tant, no hi ha cap correlació entre el mètode i resultat.

Quin és el gran repte de la demoscòpia en la campanya del referèndum? Per ponderar respostes, els enquestadors també demanen què s'ha votat en eleccions passades. El problema, però, és que habitualment a Escòcia només vota, com a molt, el 60% del cos electoral i totes les enquestes preveuen que el 18 de setembre les urnes arrossegaran el 75-82%. És clar, la demoscòpia també tracta de compensar això ponderant el grup en funció dels percentatges de votants de les diferents opcions polítiques i atribuint un sí als de l'SNP i un més que probable no a la resta. Però entre el 15 i el 20% de l'electorat, no menys de 600.000 persones, és massa gent sobre la qual no hi ha cap patró previ. Més que ponderació estadística, esbrinar el seu comportament és quasi una endevinalla.


FALTEN 70 DIES



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia