Política

El Congrés dóna llum verd a l'aforament de Joan Carles I amb els vots del PP

Les esmenes per garantir protecció jurídica a alguns membres de la Casa del Rei reben els vots en contra d'EU-ICV-CHA, UPyD, PNB, ERC i BNG i l'abstenció de CiU i PSOE

El Senat ratificarà la norma en els propers dies

El ple del Congrés del dels Diputats ha aprovat aquest dijous la reforma de la Llei del Poder Judicial que contempla l'aforament de Joan Carles I i de part de la Família Reial.

La majoria del PP a la cambra baixa ha permès donar llum verda a la protecció jurídica del pare del rei amb els 184 vots afirmatius dels populars, UPN i Foro Asturias. En canvi, ha rebut els 32 vots en contra d'EU-ICV-CHA, UPyD, PNB, ERC i BNG i l'abstenció del Partit Socialista i de Convergència i Unió (109 vots).

Un cop aprovada al Congrés, la reforma es traslladarà al Senat per a l'aprovació definitiva.

El Partit Popular va introduir dues esmenes per l'aforament del Rei Joan Carles a un projecte que, inicialment, només pretenia reformar la Llei del Poder Judicial per adaptar els treballadors públics de la Justícia a les mesures de la Llei de Racionalització del sector públic.

Les esmenes del PP estableixen que els reis passaran a tenir la condició d'aforats un cop abdiquen, així com els consorts i els Prínceps d'Astúries, tant per la via civil com per la via penal. La segona esmena inclou una disposició transitòria que estableix que en el cas que algun tribunal estigui tramitant alguna causa contra els nous aforats, aquestes seran suspeses i remeses al Tribunal Suprem quan la Llei entri en vigor.

El diputat d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha carregat contra la tramitació exprés impulsada pel Partit Popular. Al seu parer, es tracta d'un “nou frau a la democràcia” ja que “roben als joves el dret a decidir de forma grollera”. “Felip VI és rei per la gràcia de Rajoy i Rubalcaba, igual que Joan Carles ho va ser per la gràcia de Franco, i ara es tracta de blindar-lo judicialment”, ha exclamat. El republicà ha dit que la fortuna del rei abdicant “podria ser qüestionada als tribunals” i ha defensat la “creació d'una comissió per saber si ha comès delictes i enviar-ne el resultat a la justícia. A més, ha criticat que no hagi sol·licitat “perdó pels crims del franquisme”. “Aquesta és la realitat. Vostès tenen por a la democràcia i a la justícia”, ha etzibat a populars i socialistes. “Segueixen la justícia de Franco, tot lligat i ben lligat”, ha conclòs.

Pel diputat d'Izquierda Unida al Congrés Gaspar Llamazares la cambra baixa es converteix amb aquesta votació “en un monument al desacat del poder judicial. Aquesta és una llei anti jutge castro”. “Avui coneixem la imputació de la infanta Cristina i aprovem la llei de la Família Reial”, ha observat. Llamazares ha afegit que es tracta d'un “aforament extraordinari, retroactiu i vitalici”. Finalment, ha reclamat “una reducció dràstica dels aforaments”.

Des de CiU, Jordi Jané, ha criticat la improvisació amb què s'ha tramitat l'aforament de Joan Carles I perquè, segons ell, “dóna la sensació que estem legislant de forma poc adequada”. “S'han d'acotar els aforaments i veure l'extensió d'aquests. Tot això requereix un debat seriós i amb consens. Ni tant sols tenim l'informe del Consell d'Estat”, ha lamentat. És per això que ha titllat la Llei de “precipitada”, perquè s'ha “forçat” al màxim el reglament de la cambra. El diputat nacionalista també ha considerat necessari fer pedagogia sobre el significat de l'aforament. En aquest sentit, ha recordat que “estar aforat és tenir la garantia d'un tribunal superior”. “No diguem que qui està aforat queda impune”, ha reclamat.

La diputada del PSC, Meritxell Batet, també ha denunciat el procediment amb què el PP ha impulsat aquesta iniciativa, que considera “ple de despropòsits”. Segons ella, s'ha tramitat de manera “precipitada, malament a nivell legislatiu i sense el consens de la cambra”. Batet ha sostingut que la lògica hauria passat per impulsar un projecte de llei concret sobre l'aforament amb una extensió a la Família Reial. “No respectar el procediment parlamentari és no respectar la democràcia”, ha denunciat. La diputada socialista ha conclòs la seva intervenció indicant als populars que “la responsabilitat d'haver-se quedat sols avui i de les responsabilitats que això comportat és només seva “.

Finalment, el diputat del PP, Leopoldo Barreda, ha defensat la tramitació de l'aforament del Rei i d'alguns membres de la Família Reial. El diputat conservador s'ha mostrat convençut de la “necessitat i de la importància” de reforma aquesta norma. A més, ha lamentat que “malgrat la nostra intenció d'arribar al consens només hem rebut crítiques”. Barreda ha defensat que el seu grup parlamentari ha “respectat escrupolosament” el reglament. Per acabar, ha assenyalat que “confondre aforament amb privilegi és demagògia i falta de rigorositat”. “L'aforament no suposa impunitat”, ha conclòs



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia