Política

NOTÍCIA DE CALEDòNIA

De donacions i de donants

Alex Ferguson, garrepa conegut,
no obeeix ordres
de ningú, i menys
de Salmond

Una part de la xarxa es va omplir d'insults —meuca, traïdora, etcètera— el migdia de dimecres passat després que JK Rowling, la creadora de Harry Potter, anunciés, en un escrit molt ben argumentat, per què havia donat un milió de lliures a la campanya que defensa el no a la independència d'Escòcia. Per bé que menyspreable —la intolerància ho és—, l'anècdota és la collita d'insults que es va endur la dona. La categoria és la donació. Donacions, en plural, perquè prou gent hi posa quartos per defensar el que vol. Rowling viu a Escòcia fa 21 anys, és laborista confessa i ha estat, fins ara, la més gran donant dels unionistes.

A l'altra banda de la balança, s'enduen el rècord la més que rodanxona parella formada per Colin i Chris Weir, un jubilat de 67 anys i una infermera de 58, que en fa tres van guanyar a la loteria 161,6 milions de lliures, un pessic. Des d'aleshores, els Weir han aportat a les arques del Partit Nacional Escocès (SNP) uns dos milions de lliures, i específicament per a la campanya Yes Scotland, 1,25 milions. Entre maig del 2012 i maig del 2014, el Yes Scotland ha rebut 18.000 donacions, totes menors de 7.500 lliures; només tres en superaven les 100.000.

Fins al desembre del 2013, Better Together havia rebut 27.000 aportacions, la immensíssima majoria inferiors a 500 lliures. Alex Fergurson, l'escocès que va entrenar quasi tres dècades el Manchester United i que va guanyar amb l'Aberdeen FC la recopa d'Europa del 1983 al Real Madrid de Juanito i companyia —un dels més grans èxits esportius escocesos, que encara avui es recorda—, ha aportat la modesta xifra de 501 lliures. La una per fotre Alex Salmond, que havia proposat que els donants residents fora d'Escòcia no en sobrepassessin les 500. Però Ferguson, garrepa conegut, no és d'aquells acostumats a obeir ordres de ningú, i menys de Salmond. L'home, ara immensament ric, ve de la tradició laborista i això marca.

A diferencia del que passa a Catalunya i Espanya, al Regne Unit qualsevol ciutadà pot saber, des de casa seva, quants diners ha rebut un partit polític i quins han estat els donants; també quants n'ha rebut en préstecs i a qui els deu. La comissió electoral ho publica a la seva pàgina web (http://www.electoralcommission.org.uk/): noms, cognoms i cèntims. És clar que hi ha sàtrapes i corruptes i gent que creu que fa pàtria insultant la Rowling o qui sigui! Però no conec tants Bárcenas, no viu ningú amb l'ai al cor per un cas com el del Palau o els ERO a Andalusia. Allò, Spain i Catalonia, continuen sent una mica diferents.


FALTEN 94 DIES



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia