Política

L'ANC penja la gigafoto, que també es podrà veure a El Punt Avui Televisió

L'èxit de visites de participants que es busquen en les 107.038 imatges col·lapsa el web

S'ha disposat de l'ajut de la UdG per compondre-la

  • La presentació de la gigafoto que es va fer ahir al Born Centre Cultural de Barcelona JOSEP LOSADA.
  • Video: La Gigafoto tram 1

Han passat sis mesos i mig des de la Via Catalana de l'Onze de Setembre i finalment ahir, a les 17.14 h, l'ANC va penjar al seu web l'esperada gigafoto, la fotografia que recorre els 400 quilòmetres de cadena humana i que ha estat possible per la col·laboració de 800 fotògrafs. Una imatge que es podrà veure a partir d'aquest dimecres a El Punt Avui Televisió, abans de l'espai de l'ANC Fem Via!.

La gigafoto, però, només va ser operativa mentre se'n feia la presentació pública, una estona abans de l'hora prevista per posar-la en marxa. Quan van ser les 17.14 h es va col·lapsar automàticament per dos motius. D'una banda, el procés d'abocar les imatges des del servidor. De l'altra, la quantitat de visites que va tenir. No obstant això, se suposa que a mesura que el nombre d'entrades disminueixi la situació es normalitzi.

Galdric Peñarroja, coordinador de la gigafoto, va explicar la complicació del procés: s'han hagut d'enganxar 107.038 fotografies, que suposen 140 instantànies per a cadascun dels trams. A banda, aquest tipus de fotografia solen ser de paisatges perquè no hi ha moviment. En retratar persones, moltes estan mogudes, cosa que ha dificultat encara més el procés. Un altre inconvenient ha estat que fusionar una sola panoràmica de més 10 milions de píxels requeria uns recursos informàtics que no estaven disponibles. Per això l'ANC va contactar amb l'Institut de Visió per Computador i Robòtica (Vicorob) de la Universitat de Girona, que va fer un registre manual de les imatges amb l'ajut de 200 voluntaris. A partir d'aquí es va fer la composició del mosaic –calen 90 minuts per a cada tram– i es va fer la preparació per a la web. Tot plegat ha requerit mig any de feina, va informar Nuno Gracias, de Vicorob.

Tot i això, el resultat no serà perfecte. Quan s'obre el web gigafoto.assemblea.cat hi ha algunes persones sobreposades o borroses en el punt d'unió de dues imatges. Justament pel moviment de la gent, perquè la càmera estava en diagonal o per canvis en la distància a l'hora de fer la foto. Per això a cada tram hi ha diferents hotspots que obren les fotografies originals quan s'hi clica. A la gigafoto s'hi han inclòs trams no previstos inicialment, com els del Camp Nou, la zona est de la Sagrada Família i la Catalunya Nord. No hi són, però, els del País Valencià.

La presidenta, Carme Forcadell, no va voler revelar què prepara l'ANC per la Diada, però va insistir que el que importa no serà el què sinó el com. L'acció estarà encarada al referèndum del 9 de novembre i Forcadell no va voler confirmar si es planeja omplir la Diagonal de Barcelona. Només va insistir que l'ANC sempre treballa democràticament i pacíficament, i que la gigafoto n'és un clar exemple.

Els horaris d'emissió

L'estrena de la gigafoto a El Punt Avui Televisió està programada per aquest dimecres a la tarda a les sis, amb l'emissió dels deu primers trams, corresponents a Alcanar. La durada de cada tram és d'uns vint minuts. Prèviament, a les 4 es reprograma l'espai especial sobre l'ANC emès diumenge passat, amb entrevistes a la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, i a diversos organitzadors de la Via Catalana.

El Punt Avui Televisió té previst emetre tots els trams de la gigafoto, entre avui i el 22 d'abril. El diari indicarà cada dia a les planes de televisió els trams previstos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia