Política

“De consulta, n'hi haurà”

El líder de la UGT, Josep Maria Àlvarez, segon ponent del cicle de Moment Zero i El Punt Avui

Es mostra segur que es farà el referèndum i no descarta una vaga

Veu garantides les pensions i la permanència a Europa


Sosté que la UGT no posaria traves a l'exercici del dret a decidir


“Jo tinc la convicció que això acabarà bé, sí o sí.” Paraules optimistes del secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez, sobre la possibilitat que Catalunya celebri la consulta per decidir el seu futur. I l'argument, senzill: “Si una majoria ha decidit que la relació amb Espanya no li serveix, això haurà de canviar.” Àlvarez va protagonitzar ahir la segona conferència del cicle Moment zero, organitzada per l'entitat amb aquest mateix nom i El Punt Avui, al Born Centre Cultural. El cicle pretén preparar els escenaris d'una Catalunya independent i avançar-hi.

El secretari general de la UGT de Catalunya no va voler entrar en el debat sobre la data del referèndum, però de la seva intervenció es va deduir que la possibilitat que sigui més enllà del 2014, un any en què va admetre que hi ha dipositades grans expectatives, no invalida un procés que veu “irreversible”. “De consulta, n'hi haurà, perquè el poble vol. I quan un poble vol, ningú li pot treure el dret a decidir”, així es va expressar Àlvarez en una intervenció tan rotunda com clara i que va servir per desmuntar alguns dels grans tòpics que fan circular els contraris al referèndum. Que la consulta sobrepassa la legalitat espanyola, que una Catalunya independent quedaria fora d'Europa i que no podria pagar les pensions. El líder de la UGT de Catalunya va combatre amb arguments cadascun dels supòsits.

Començant pel de la legalitat. Per Àlvarez, es tracta d'un debat que “no té sentit des del punt de vista civil”, tenint en compte que els grans avenços socials sempre s'han produït a còpia de “forçar la legalitat”. Amb un exemple clar: si no s'hagués estirat el marc existent “encara estaríem treballant dotze hores”. El líder de la UGT va apostar per superar la disjuntiva legal-il·legal i començar a treballar des d'ara per construir els fonaments del nou escenari.

La intervenció també va espantar altres fantasmes que planen sobre el procés sobiranista. “Ningú ha de patir, crec que Catalunya té garantit plenament el pagament de les pensions.” Àlvarez va apel·lar a la sensatesa i a la veritat a l'hora d'abordar el debat sobre la possibilitat d'un estat propi. Més tenint en compte, va recordar, que Catalunya representa el 19% del PIB de l'Estat espanyol i un 16% de la població. “No sé com algú pot explicar que no podrem pagar les pensions.” Igual de convincent es va mostrar amb la polèmica europea. “Com no hem de formar part d'Europa si som Europa?”, es va demanar, convençut que el país, “decideixi el que decideixi, en formarà part”. Àlvarez va demanar serietat per abordar un procés al qual està convençut que Catalunya no només hi arriba per l'atzucac econòmic, com sostenen des d'alguns cercles, “sinó per tot un seguit de negatives històriques, preses de pèl i menysteniments”.

El secretari general de la UGT també va parlar sobre l'opció, plantejada la setmana passada a Brussel·les per Oriol Junqueras, d'aturar l'economia catalana durant una setmana si l'Estat posa traves a la celebració de la consulta. Àlvarez no hi tanca la porta. Aquesta possibilitat “no és a l'agenda, cosa que no vol dir que no hi pugui ser en un moment determinat. No seré jo qui digui que no faré una cosa.” El líder de la UGT, en canvi, va driblar tots els intents, en forma de preguntes dels assistents, perquè es pronunciés sobre la crisi del PSC.

Estat del benestar

El discurs d'Àlvarez va reivindicar la defensa i reforçament de l'estat del benestar com un dels elements que podrien ampliar la majoria social pel dret a decidir. “Molta gent serà cridada pel benestar que tindrà el seu país.” El dirigent de la UGT va plantejar un escenari futur amb uns sindicats més forts, emmirallats en els del nord i el centre d'Europa, amb un reformulat marc de relacions laborals en què es recuperi l'estabilitat de l'ocupació, es reforci la negociació col·lectiva i es vagi cap a un model de concertació a tres bandes, entre els empresaris, els sindicats i la patronal. També va dibuixar una Catalunya amb una “fiscalitat més justa”. L'avenç nacional, va insistir, és indestriable del social. “Catalunya ha avançat nacionalment quan ho ha fet socialment”, va sentenciar Àlvarez, que també és partidari de sumar identitats: “La que ve com a conseqüència del lloc de naixement i una altra que se sent plenament identificada amb els drets i les llibertats.”

Convençut que el “moment zero” arribarà quan “els ciutadans de Catalunya siguin convocats a les urnes”, Àlvarez considera que la UGT en l'àmbit estatal no hi posaria traves. D'entrada, perquè “no tenen gaires problemes amb el dret a decidir”, però, sobretot, perquè amb la UGT de Catalunya són “confederacions” i tenen “sobiranies compartides”. Va definir la relació que comparteixen com la “ideal” que haurien de tenir el govern català i l'espanyol.

A Àlvarez el va presentar el director d'El Punt Avui, Xevi Xirgo, que el va posar com “un exemple clar d'integració d'aquest país”. El líder de la UGT és el segon conferenciant de les jornades Moment zero, que va obrir, el 28 d'octubre passat, el director de la càtedra Lideratges i Governança Democràtica d'Esade, membre del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC) i del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), Àngel Castiñeira. El cicle, que es prolongarà tot l'any que ve, tornarà el mes de gener.

LA XIFRA

[Fer una setmana de vaga] No és a l'agenda, però això no vol dir que no hi pugui ser en un moment determinat

LES DATES

Tinc la convicció que això acabarà bé, sí o sí. El nivell de consciència col·lectiva assolit és irreversible
S'ha de forçar la legalitat. Si no ho haguéssim fet encara estaríem treballant dotze hores
Catalunya tindrà garantit el futur des del punt de vista de les pensions. El debat ha d'estar basat en la veritat

LES FRASES D'ÀLVAREZ

100
assistents,
com a mínim, van acudir a la xerrada.
La llengua castellana en la Catalunya del futur ha de ser i serà un dels elements que formaran la cultura catalana
11.09.12
Es va veure
per primer cop la força del moviment sobiranista, segons Àlvarez.
28.10.13
Es va obrir
el cicle ‘Moment zero' amb el professor d'Esade Àngel Castiñeira.
Com no hem de formar part d'Europa si som Europa? Som un país amb cultura, llengua, institucions centenàries...


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia