Política

la CRÒNICA

Basagoiti i el llop sobiranista

El debat sobiranista iniciat arran de la multitudinària celebració de la Diada a Catalunya ha vingut al PP basc com l'anell al dit. Tot i que de portes endins intenten dissimular, els dirigents de la formació no amaguen que la qüestió independentista els ha permès agafar aire per afrontar una campanya electoral que sense el debat identitari hauria estat marcada per la crisi.

Els populars són conscients que un procés electoral protagonitzat pels temes econòmics els hauria perjudicat de forma significativa i els hauria conduït a terrenys pantanosos, sobretot per la dificultat d'intentar explicar les retallades impulsades pel govern de Rajoy. Ara, amb el ressorgiment independentista, els dirigents del PP han optat altre cop per aferrar-se al discurs de la por contra les reivindicacions sobiranistes, un missatge que actua a més com
a aglutinador del seu electorat.

Conscients d'aquesta circumstància, els populars han preparat una campanya centrada en denunciar el perill que en la seva opinió existeix de ruptura de l'Estat espanyol. Una estratègia que ahir, en el primer dia de campanya, ja es va fer evident. La d'aquest divendres, però, no va ser una jornada qualsevol per a Antonio Basagoiti.

En un acte carregat de simbolisme, el líder dels populars bascos va portar la seva comitiva electoral fins al cor mateix del barri vell de Sant Sebastià, un territori que fins no fa gaire temps els havia estat vetat per les amenaces d'ETA i l'hostilitat dels abertzales. Allà, a la no menys simbòlica plaça de la Constitució, Basagoiti va aprofitar per pintar un mural amb les sigles del PP, gavines, una ikurrin, la bandera espanyola… sota el lema A Euskadi pintem tots.

L'atenció dels presents, però, no va estar tan centrada en el resultat de l''obra artística' com en el missatge del discurs del candidat popular. I aquest va ser clar i ‘català': “Cada vegada està més clar que aquí hi ha un pacte entre el PNB i CiU” per “portar Espanya a la seva dissolució”, va dir Basagoiti, que encara va voler aportar més detalls d'aquest suposat pla secessionista catalanobasc i va denunciar que existeix “un acord entre Artur Mas i Iñigo Urkullu” per “liderar entre els dos, en funció dels temps, la ruptura de l'Espanya comuna i de tots”. Per aquest motiu, el cap de llista del PP va manifestar que en les eleccions del 21-O els ciutadans es juguen en quin “marc jugarem […], si estarem en l'Espanya comuna i a la UE” o en un lloc de “països de tercera divisió”.

De nou, doncs, el PP sembla apostar-ho tot al “que ve el llop”...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.