Política

JOAN MARIA ROIG

ALCALDE DE LA SELVA DE MAR (CIU)

“Suprimir els pobles petits no té sentit”

“Els pobles petits han de compartir més serveis”

El crèdit per pagar proveïdors ha tret el municipi d'un mal pas

La Selva de Mar era un municipi amb port fins que al segle XVIII Carles III va atorgar la independència al Port de la Selva. La Selva de Mar ha quedat com un petit municipi interior, però els vincles entre les dues poblacions es mantenen intactes, com demostra el fet que Joan Maria Roig ha desenvolupat la seva vida professional a l'Ajuntament del Port de la Selva.

Amb una població que ronda els 200 habitants, la Selva de Mar viu de ple la problemàtica dels petits municipis: pocs mitjans i res d'estirar més el braç que la màniga.

Quins són els reptes d'aquest mandat?
Els objectius de la legislatura que ens havíem plantejat no eren grans coses, i més tenint en compte que l'economia no està per tirar coets. Hem de mantenir el que tenim. La particularitat de la Selva de Mar és que, encara que siguem només 216 habitants, la majoria de la població és gent gran, un 60% deu tenir més de 60 anys. Hem de continuar donant serveis a aquesta gent, ajudar-los, això són els reptes que ens vam marcar.
Quina és la situació de les finances municipals?
Aquest primer any de mandat, per sort, amb aquest crèdit que va facilitar l'Estat, hem pogut liquidar tot el que teníem pendent, ara estem a zero i tornem a començar. El crèdit ens va treure d'un mal pas. Vam fer un crèdit d'uns 180.000, però la Generalitat ens en devia 100.000. Ara ja els hem cobrat. Només eren dos proveïdors, per dues obres que havíem fet subvencionades pel pla d'obres, però la gent començava a preguntar-se com ho pagaríem. Ara ha cobrat tothom i hem fet net. El deute que teníem amb la Generalitat a principi de juny els el van ingressar. Va ser un respir fort. Ara l'economia del municipi està bé, ens movem amb un pressupost habitual d'uns 250.000 euros i estic molt content d'haver pogut arribar aquí tenint en compte el que passa a molts llocs. El crèdit ja es pagarà.
Es planteja impulsar nous projectes?
D'idees, en tenim moltes, però va en funció dels diners i la cosa està parada. No tenim cap gran projecte en marxa. Tenim pensat arreglar la placa, ho farem quan puguem, si hi ha un pla d'obres. Els plans d'obres són molt macos, ens pagaran el 80% o el 90%, però falta pagar la resta, i en un poble petit, si abans ens feien tres llicències d'obres teníem per pagar, però ara si només se'n fa una doncs no hi arribes. Cal mirar-s'ho molt bé. Què farem si ens en donen 100.000 i n'hi hem de posar 40.000 i no els tenim? Potser m'estimaria més que ens en donessin 80.000 i poguéssim utilitzar-los com volguéssim. Potser podríem cargolar més, però no ho volem fer.
Ara estant plantejant reagrupar petits municipis...
Fer desaparèixer els petits municipis, per petits que siguin, em sembla que és una animalada. Ara, mancomunar serveis, segur que sí. Tots estem fent una despesa que a vegades és inútil perquè l'estem repetint, junts segur que ens sortiria més a compte a tots. Des del Consell Comarcal s'ha començat a actuar en aquest sentit i penso que és una bona cosa. Ens podríem estalviar molts diners.
La Selva de Mar ha de créixer com a poble?
Vam fer un pla general l'any 2006, vam fer alguna actuació al nucli urbà, però amb el sòl urbanitzable que tenim en fem prou i gairebé ens en sobra. Tenim una finca a l'entrada que és dins del poble. Era una vinya, hi ha cases al voltant, allò és edificable. Van venir uns promotors dient que ho edificarien, però tot ha quedat parat. Mentre no s'hi faci res, doncs ho fem servir de pàrquing. De totes maneres, la meva voluntat i la de l'equip de govern no és de créixer per créixer. És clar que sí que m'agradaria que en lloc de ser 200 habitants fixos, en fóssim 300, així potser la botiga podria obrir matí i tarda i ara només obre al matí a l'hivern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.