Política

ALFONS SOLER

ALCALDE DE VILADASENS (CIU), ADHERIT A L'AMI

“La independència és un bé per a tots”

consulta · L'alcalde de Viladasens aposta per un referèndum abans que pel pacte fiscal mancomunar · Assegura que és necessari compartir serveis entre municipis petits però rebutja l'agregació de pobles

Alfons Soler, de 48 anys, és l'alcalde de Viladasens per CiU des de fa 16 anys, tot i que durant un d'aquests mandats ho va ser per Independents per Viladasens. Des de jove, s'ha declarat obertament independentista. De fet, apareix al lloc web Dóna la cara per la independència.

Viladasens, un poble de 217 habitants del Gironès, va entrar a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) el 27 de desembre de 2011 per unanimitat, amb CiU a l'equip de govern (tres regidors) i SI a l'oposició (dos). Soler creu que ara és el millor moment per aconseguir la plena sobirania de Catalunya.

Quina va ser la resposta de la gent del poble a l'adhesió a l'AMI?
Molta gent et dóna suport, però n'hi ha molta que no opina. La generació més jove acostuma a estar-hi molt d'acord, però, com que és un poble tan petit, la majoria de gent és gran i no acaba de dir que sí; encara tenen por.
Cal que s'hi adhereixen les grans ciutats de Barcelona?
Sí, tot i que sap greu que molta de la seva població no hi estigui a favor encara que hagin nascut a Catalunya. Formen part de la realitat del país. Com més serem més aviat aconseguirem la independència.
Què ha de ser primer el referèndum o el pacte fiscal?
Primer el referèndum. Si tens la independència ja no necessites el pacte fiscal. Hem d'anar a buscar l'estat propi. Tenim totes les eines per preveure que serà bo. Els diners no ho són tot, però la meva cultura i la meva identitat, sí.
I la identitat de formar part d'un poble tan petit ara que està en qüestió la força dels municipis?
Faré el que sigui perquè no ens agregui cap altre poble. La identitat de Viladasens és la primera. No hi guanyem res passant a formar part d'un altre municipi si hem de passar a un segon terme. És el mateix que passa amb Catalunya i Espanya, tot i que ja no estem ni en el segon terme, estem en l'últim.
Però cal mancomunar serveis.
No hi ha més remei, ja ho fem des de fa temps, per exemple amb l'escola. No pot ser que els tràmits administratius tinguin el mateix cost en un poble petit que en un de gran.
S'està preparant alguna cosa des de l'associació per fer als municipis el dia 11 de setembre?
Deu fer poc que va arribar un correu. Al poble farem el que faci tothom. Si hem de sortir al carrer sortirem i si hem d'anar a caminar, hi anirem. De moment, s'està organitzant un bus entre Sant Jordi Desvalls, Cervià de Ter i Viladasens per anar a la manifestació.
Què més es pot fer des dels municipis?
Reunions diàries o taules rodones. La clau seria no perdre el fil, ara l'hem engegat i sembla que el govern no hi està en contra; doncs provem-ho!
L'AMI aglutina alcaldes de diversos partits polítics; és el que caldria fer des del govern?
La independència és per a tothom, siguis de CiU o de la CUP. És un bé per a tots. No crec que ens equivoquem, si ara no triem aquest camí, Catalunya no se'n sortirà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.