Política

Romania

Crisi política

Terratrèmol institucional

El primer ministre de Romania, Victor Ponta, guanya el primer assalt de la batalla amb el president del país, el conservador Traian Basescu

El Parlament destitueix el cap d'estat i el país s'enfronta a una situació d'inestabilitat política

La destitució del president de Romania, el conservador Traian Basescu, pel Parlament dos anys i mig abans del final del seu mandat, ha provocat un autèntic terratrèmol institucional al país, que va ingressar a la UE el 2007. La USL, la majoria parlamentària formada pels socialdemòcrates del primer ministre, Victor Ponta, i els liberals de Crin Antonescu, ha derrotat Basescu, al qual acusa d'haver violat la Constitució. El govern ha guanyat una batalla però no la guerra, perquè la mesura adoptada pel Parlament haurà de ser aprovada en referèndum en un termini de 30 dies. La destitució de Basescu és la conseqüència de diverses setmanes d'enfrontaments polítics entre el president del país i el primer ministre, que va arribar al poder fa encara no 50 dies gràcies a una moció de censura que va enfonsar l'anterior executiu de centredreta.

Les baralles entre Basescu i Ponta han provocat la pitjor crisi política i institucional a Romania des del final de la dictadura comunista de Nicolae Ceausescu, el 1989. Ponta va arribar a la prefectura del govern gràcies al descontentament generat per les mesures d'austeritat extrema dutes a terme pels conservadors per fer front a la crisi, però no va aconseguir l'estabilitat política que Romania necessitava. Tot al contrari.

La negativa de Ponta a dimitir després que l'haguessin acusat d'haver plagiat la seva tesis doctoral encara va complicar més el panorama. Ponta va negar l'acusació de plagi i va assegurar que al darrere d'aquesta polèmica hi havia la mà de Basescu. En plena la polèmica, el Consell Nacional per a la Certificació de Títols, Diplomes i Certificats (CNATDCU) va ser dissolt pel ministre d'Educació, Liviu Pop, que va dir que aquest organisme no estava habilitat per decidir sobre el suposat plagi de Ponta. Tot i això, la comissió d'experts del CNATDCU va establir que el primer ministre va plagiar “85 pàgines de les 400 de la seva tesi”; conclusió que no va fer canviar d'opinió Ponta, que es va negar a dimitir. A més, va acusar el CNATDCU de ser una comissió “política i il·legal”. Per la seva banda, la Facultat de Dret, on Ponta va defensar la tesi el 2003, es va negar a investigar la feina del primer ministre, decisió que va sorprendre molts observadors.

L'enfrontament entre Ponta i
Basescu ha arribat a afectar el mateix funcionament de l'estat, fins al punt que tots dos dirigents es van barallar públicament per saber qui representaria Romania a l'última cimera de la UE a Brussel·les. Una batalla que finalment va guanyar el socialista Ponta.

Els observadors polítics van qualificar “d'ofensiva institucional” de Ponta per fer caure Basescu la substitució a principi de la setmana passada dels presidents del Parlament i del Senat i del Defensor del Poble per personalitats properes a la USL, així com els intents del govern per controlar el Constitucional.

Aquestes mesures van provocar una gran preocupació pel futur de l'estat de dret a Romania i la UE. Organitzacions de defensa dels drets humans, com ara el Comitè Helsinki pels Drets de l'Home i Freedom House, han denunciat les “derives antidemocràtiques” de Ponta. Washington, París i Berlín també han demanat a Bucarest “respecte per l'estat de dret”.

Segons el politòleg romanès Cristian Ghinea, al seu país s'està produint un “atac a les institucions democràtiques” per part de la coalició governant. Ponta ha anunciat que viatjarà a Brussel·les la setmana vinent per “donar garanties” que “Romania es un país estable i l'estat de dret hi és respectat”.

30
dies
és el termini perquè se celebri el referèndum sobre la destitució del president.
2
cops
ha estat destituït Basescu del càrrec; en la primera ocasió, fa cinc anys, va ser restituït en guanyar la consulta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.