Política

Barcelona serà la traca final dels referèndums

La consulta tancarà el procés que va començar a Arenys de Munt

A partir de les festes de Nadal s'engegarà el vot anticipat

Els organitzadors ja compten amb prop de sis mil voluntaris

El procés de les consultes es tancarà a l'engròs amb el repte d'aconseguir que Barcelona es mobilitzi el 10 d'abril del 2011. “És una responsabilitat immensa i que pot fer un cert vertigen”, reconeix un dels membres de l'organització, Alfred Bosch, que assegura, però, que això no els espanta, sinó que els esperona per intentar fer els millors resultats possibles i cloure amb èxit el gran cercle virtuós que va començar fa un any a Arenys de Munt. “La moguda serà grossa”, vaticina.

La data escollida és el 10 d'abril de l'any vinent, i Barcelona Decideix fa mesos que treballa per tal de convèncer el gros d'1,4 milions d'electors. Cada districte ha teixit les seves assemblees i executives, i en total ja hi ha 6.000 voluntaris. El pròxim pas serà coordinar el vot anticipat, que començarà a activar-se a partir de les festes de Nadal. “Intentarem arribar tan a prop de cada porta dels ciutadans com puguem”, hi afegeix Bosch.

L'organització té previst habilitar uns tres-cents col·legis electorals, i una d'aquestes seus serà el Camp Nou, tal com va acordar la junta de Joan Laporta poc abans de deixar el càrrec. Barcelona Decideix ja ha rebut la confirmació que sindicats com ara CCOO i la UGT els deixaran els seus locals, i també la Universitat de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra. Un dels objectius immediats dels promotors és tancar un pressupost a l'alça per poder preparar la immensa logística que necessita la consulta més gran de totes les que s'han fet fins ara. La feina que els espera és de por.

Pel que fa a les expectatives de participació, Bosch no es vol mullar i comenta, irònicament, que el seu “sostre” és el cent per cent. Des de l'organització són conscients de la dimensió internacional que tindrien uns resultats excel·lents a la Ciutat Comtal. Un dels fenòmens que ara per ara també experimenta Barcelona Decideix és que cada cop més coordinadors d'altres consultes s'ofereixen a donar-los un cop de mà. Abans de Barcelona, hi haurà la consulta sobre la independència en altres poblacions, que ja la preparen. Una de les onades més importants serà la del 17 d'octubre vinent, en què Tarragona, Rubí i Gavà, entre altres poblacions, mesuraran el grau de sobiranisme dels seus ciutadans.

LA DATA

10.04.11
Barcelona celebrarà la seva consulta
. Els organitzadors ja fa més d'un any que treballen en els preparatius.

Tres poblacions celebren la consulta l'11-S

Coincidint amb la Diada Nacional, tres pobles van celebrar la consulta sobre la independència: Llívia (Cerdanya), Alfarràs (Segrià) i Rocafort de Vallbona, a la comarca de l'Urgell.

Reconeixement en la manifestació de la Diada

Els promotors de la manifestació d'ahir a Barcelona van reconèixer el mèrit de les consultes. Al final de la marxa van intervenir representants de municipis on s'han fet o es faran referèndums.

Observadors internacionals en els processos

Els organitzadors han volgut que les consultes tinguin una certa validesa i reconeixement. És per això que en diverses onades s'han convidat observadors del País Basc, Còrsega, Sardenya i Flandes.

Votacions en pobles on ja no viu ningú

Per avui hi ha prevista la consulta sobiranista al municipi de Montferrer i Castellbò, a l'Alt Urgell, integrat per 26 pobles, un dels quals està deshabitat. El municipi té un total de 1.200 veïns empadronats.

Exemple per al conflicte al País Basc

El model de les consultes també s'ha estès al País Basc del Nord, on s'han fet referèndums. Uriel Bertran manté que aquest model català pot servir al País Basc “també per sortir de l'atzucac”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.