Política

Guinea Equatorial

Teodoro Obiang guanya les eleccions amb gairebé el 95 % dels vots

El partit oficialista acapara tots els diputats al Congrés i senadors

L’oposició rebutja els resultats i denuncia un “cop d’Estat electoral

El president de Guinea Equatorial, Teodoro Obiang, que és al poder des de fa 43 anys, ha guanyat les eleccions del 20 de novembre amb el 94,9 % dels vots “vàlidament emesos”, segons els resultats totals publicats aquest dissabte per la Junta Electoral Nacional.

Obiang, de 80 anys i el president amb més temps en el poder del món, ha rebut 405.910 dels 411.081 vots vàlids com a candidat del governamental Partit Democràtic de Guinea Equatorial (PDGE), que ha concorregut als comicis en coalició amb 14 formacions polítiques.

Amb aquestes dades, la Junta Electoral Nacional ha proclamat “solemnement” Obiang com a “president electe de la República de Guinea Equatorial per un nou període de mandat de set anys”, ha anunciat el ministre d’Interior i president de l’organisme electoral, Faustino Ndong Esono Ayang, a la seu del seu departament a la capital, Malabo.

En segon lloc ha quedat el secretari general de Convergència Per a la Democràcia Social (CPDS, únic partit de veritable oposició autoritzat), Andrés Esono, que ha rebut 9.684 vots.

Buenaventura Monsuy Asumu, líder del Partit de la Coalició Social Demòcrata (PCSD, tradicionalment afí al PDGE), ha quedat en tercera i última posició amb 2.855 sufragis.

Els equatoguineans també han escollit els 100 parlamentaris de la Cambra de Diputats (cambra baixa) i 55 dels 70 membres del Senat (cambra alta), així com als representants municipals del país.

El PDGE ha obtingut els 100 escons de la Cambra de Diputats i els 55 del Senat, així com 588 regidors. Ni el CPDS i PCSD han aconseguit cap representació en aquestes votacions.

Els resultats definitius han de ser validats pel Tribunal Constitucional

El ministre d’Interior ha situat la participació en el 98 %. Dels 419.807 votants censats, 413.148 han votat en 1.533 meses electorals. Després de descartar els nuls i els dipositats en blanc, han resultat vàlids 411.081 vots.

El petit país centreafricà, de prop d’1,5 milions d’habitants i únic que parla castellà a l’Àfrica subsahariana, va celebrar el passat diumenge unes eleccions presidencials previstes per al 2023, però que s’han avançat per estalviar costos -segons el govern- i fer-les coincidir amb les legislatives i municipals.


L’oposició rebutja els resultats
Els dos rivals d’Obiang a les presidencials han rebutjat el triomf de l’etern president. Esono, de 61 anys, s’ha queixat durant la jornada electoral d’“un frau massiu, fins i tot pitjor que en les ocasions anteriors”. “Ja sabíem que Obiang ho faria. Ni ell mateix es creu que el cent per cent del guineans l’estimen. Per això, ha de robar obertament els vots, perquè no creu en la voluntat popular, sinó en la força de les armes, amb les quals va arribar al poder”, ha declarat per telèfon a EFE el líder opositor. Monsuy Asumu, de 69 anys, ha afirmat que “existeixen acusadíssimes irregularitats”.

“Atribuir-se el 100 % d’escons en tots els llocs del país, tant al Senat, com a la Cambra dels Diputats i els ajuntaments, demostra que Obiang és un dictador de la pitjor espècie”, ha subratllat Esono des de Madrid, on assisteix al XXVI Congrés de la Internacional Socialista, de la qual el seu partit és membre. “Obiang va arribar al poder mitjançant un cop d’Estat i s’hi manté cop d’Estat electoral rere de cop d’Estat electoral. No sap ni pot fer una altra cosa”, ha afegit.

Malgrat aquests resultats, el candidat opositor ha celebrat haver “tingut l’ocasió d’explicar al poble que Obiang ha segrestat l’Estat i l’ha convertit en patrimoni familiar”. “Hem fet veure al poble que Obiang ha establert un règim basat en la corrupció, en el nepotisme i en el clientelisme polític”, ha assenyalat. “Si en 43 anys Obiang no ha pogut governar per tots els guineans, set anys més de mandat per governar 50 anys no faran sinó provocar l’enfonsament del país”, ha conclòs.

El país només ha conegut dos presidents des de la seva independència d’Espanya el 1968: Obiang i el seu oncle Francisco Macías, al qual va derrocar en un cop d’Estat el 1979.

Aquestes denúncies contrasten amb l’informe preliminar de la missió d’observació electoral de la Unió Africana (UA), que aquesta setmana ha defensat que els comicis han complert amb les “normes internacionals” i no hi ha detectat “irregularitats tangibles”.

En passades eleccions, Obiang ha guanyat sempre amb més del 90 % dels vots, si bé aquests resultats han estat qüestionats en el passat per part de la comunitat internacional.

Amb Obiang al capdavant, Guinea Equatorial ha fet grans inversions en infraestructures gràcies a la riquesa petroliera del país (un dels productors de cru d’Àfrica subsahariana), que és la principal font d’ingressos de l’Estat. No obstant això, els seus detractors li retreuen haver-se beneficiat dels beneficis del cru, mentre una majoria de la població equatoguineana viu en la pobresa.

Les organitzacions defensores dels drets humans també acusen el règim de ser un dels més repressius. Així mateix, Guinea Equatorial està considerat uns dels països més corruptes del món, segons l’ONG Transparència Internacional (TI).

Els comicis tenen lloc després que l’il·legalitzat partit opositor Ciutadans per la Innovació (CI) patís el passat 29 de setembre l’assalt a la seva seu a Malabo per les forces de seguretat, després de cinc dies d’assetjament. El líder de CI, Gabriel Nsé Obiang, va ser detingut al costat d’uns 275 simpatitzants en una operació en la qual van morir almenys quatre civils, segons les autoritats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia