Política

El PP escalfa amb dramatisme el ple de la fi de la sedició

Imposa el vot per crida per retratar cada diputat del PSOE pensant en el 28-M

La reforma de la malversació decau

Si el Codi Penal ja és un afer que aixeca passions, el PP vol escalfar amb tot el dramatisme el ple del Congrés que avui debat i vota l’admissió a tràmit de la proposició de llei del PSOE i Podem –avalada per ERC– que deroga el delicte de sedició al Codi Penal hi introdueix el nou delicte de desordres públics agreujats. Després de no atrevir-se a recollir firmes –per no fracassar com amb els indults– i limitar-se a fer una gira autonòmica en feus socialistes, la coordinadora general del PP, Cuca Gamarra, ha imposat que el vot avui es faci per crida i de viva veu perquè cada diputat del PSOE es retrati votant a favor de la fi de la sedició i la captura del moment pugui ser utilitzada en la campanya de les municipals i autonòmiques del 28 de maig. “El vot és una responsabilitat individual. És el dia de la veritat per als diputats del PSOE”, va dir.

Si el que es vol provocar és divisió interna, el manual parlamentari dicta que l’eina lògica és la petició de votació secreta i que el refugi de l’anonimat permeti un vot díscol, però amb el vot per crida el PP vol individualitzar el càstig electoral socialista. Si bé La Moncloa i el PSOE donen per descomptat que la sedició serà deglutida pel votant com ho van ser els indults, el que no tindria una digestió fàcil seria reescriure el delicte de malversació –amb el possible efecte indesitjat d’afavorir condemnats pels ERO o la Gürtel– i el propòsit ja ha decaigut fins i tot en l’ànim públic d’ERC. Davant la pressió del PP als 120 diputats, el president espanyol no s’arronsa. “Espanya va estar a punt de trencar-se el 2017 quan governaven d’altres, avui el que fem és superar aquell trauma a còpia de convivència, de complir la Constitució i de fer passos cap a la distensió”, rebatia Pedro Sánchez.

El vot de Junts i la CUP

L’admissió a tràmit de la reforma de la sedició és també un examen per a Junts i la CUP. Si bé els de Míriam Nogueras només indiquen que no hi votaran a favor –l’abstenció és una opció per no coincidir amb PP i Vox vetant el debat–, els diputats de la CUP Mireia Vehí i Albert Botran també preveuen l’abstenció perquè no volen vetar el debat, sinó afavorir la tramitació i fer sentir que esborrar la sedició no pot comportar eliminar el dret de protesta. Tot i que avui es vota el primer pas del Codi Penal i l’aprovació del pressupost estatal del 2023 i l’impost als rics i a la banca i les energètiques, la dreta invita ETA cada dia al debat arran de la retirada de la Guàrdia Civil de trànsit a Navarra pactada amb EH Bildu.

Atac masclista de Toscano (Vox) a Montero

“Ministra alliberadora de violadors (...) Insultar qui passa anys estudiant dret quan l’únic mèrit que té vostè és haver estudiat en profunditat Pablo Iglesias.” És l’atac masclista que ahir al Congrés feia Carla Toscano (Vox) a la ministra Irene Montero. La titular d’Igualtat va exigir que l’atac resti al diari de sessions i es recordi la “violència política”. “Després de mi, cap més.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia