Política

Puigdemont inicia la batalla per la immunitat a Luxemburg

El TGUE celebra dues vistes pel recurs dels eurodiputats de Junts contra l’aixecament de la seva protecció

La defensa reforçarà l’argument de la persecució política amb la reforma del Codi Penal

Nova batalla judicial dels eurodiputats de Junts a Europa. Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí busquen en una doble vista avui i demà a Luxemburg recuperar la immunitat plena després que l’Eurocambra els aixequés la protecció. El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) aborda en les sessions els recursos que van presentar el maig del 2021 contra la decisió de l’Eurocambra de deixar-los sense immunitat com havia demanat el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

La vista d’avui fa referència a un afer col·lateral: la demanda presentada per l’eurodiputada d’ERC Diana Riba, en nom de Puigdemont i Comín, per la decisió de l’aleshores president, David Sassoli, de denegar la tramitació de la petició de protecció de la seva immunitat. Els eurodiputats entenen que Sassoli no va protegir la seva protecció parlamentària. Ara bé, el gruix de la qüestió s’abordarà demà, quan s’entri de ple en el recurs dels eurodiputats. En la sessió, els representants legals de l’Eurocambra, l’Estat i els eurodiputats exposaran els seus arguments. Per defensar la revocació del suplicatori, la defensa dels eurodiputats argumentarà que la petició de Llarena és per sedició, un delicte que no està penat en altres estats membres, com ara Alemanya, on la justícia ja va determinar que els fets no eren constitutius de delicte quan es va demanar extradir Puigdemont per sedició. Un altre punt que la defensa ha sumat a la llista és la proposta de reforma del Codi Penal pel que fa al delicte de sedició. L’equip legal considera que això, i algunes declaracions posteriors del govern espanyol dient que podria facilitar l’extradició, reforcen l’argument que el suplicatori es va demanar com a part d’una “persecució política”. El fet d’haver-los demanat per rebel·lió, després per sedició i que ara s’elimini el delicte demostra la motivació política, afirmen. Al·legaran també la manca d’imparcialitat en el procés que entenen que ha tingut el president del comitè d’Afers Jurídics, l’eurodiputat de Cs Adrián Vázquez.

Les vistes no canviaran la situació de Puigdemont, Comín i Ponsatí, que mantenen la protecció parlamentària. Si bé l’Eurocambra els la va aixecar, la justícia europea els la va retornar en no poder descartar la possibilitat que puguin ser detinguts. La protecció la tenen ara com a mesura cautelar, però el pronunciament de fons serà el que arribi del TGUE després de les vistes. La decisió, això sí, encara podrà ser objecte de recurs al TJUE, la instància superior.

LES DATES

8.3.2021
L’Eurocambra
aixeca la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí arran de la petició de Llarena.

LA XIFRA

24.5.2022
El TJUE
acorda retornar, de forma cautelar, la protecció als tres eurodiputats de Junts per Catalunya.
400
eurodiputats
van votar a favor de retirar la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia