Política

turquia

Turquia ja paga en rubles part de les seves importacions de Rússia

Putin ja va anunciar-ho l’agost passat durant una reunió amb Erdogan a Sotxi

Turquia ja paga en rubles part dels béns que importa de Rússia, i aquesta proporció augmentarà en els pròxims mesos, ha anunciat aquest dimarts el ministre d’Energia turc, Fatih Dönmez, en una entrevista amb l’emissora pública TRT.

“El nostre comerç amb Rússia continua sent polifacètic. Un dels sectors més grans és sens dubte l’energia, encara que també hi ha turisme, aliments i altres béns. Part del comerç ha començat a ser en rubles i serà una mica més intens en els pròxims mesos”, va dir Dönmez.

L’agost passat, el president rus, Vladímir Putin, i el seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, van acordar, en una reunió en el balneari de Sotxi, que Turquia començaria a pagar en rubles part del gas natural que importa de Rússia, segons va informar llavors Moscou.

“Des de fa ja cinc o sis anys, tots dos líders han expressat la seva voluntat d’obrir les portes al comerç en moneda nacional. Ara, el procés s’ha accelerat. En les últimes reunions va haver-hi acord, encara que cal completar uns certs treballs tècnics”, ha explicat Dönmez.

“En usar-se moneda nacional, es redueix la necessitat de tenir divises per a tots dos països”, ha agregat.

Dönmez ha subratllat que ja funcionen les dues canonades del gasoducte Turkstream, inaugurat en 2020, pel qual arriba gas rus a Turquia no sols per al consum nacional sinó també per a vendre’l a Europa a través de Bulgària.

El ministre ha recordat que Turquia importa de Rússia al voltant del 40% del gas que consumeix, mentre que la resta prové principalment de l’Azerbaidjan i l’Iran, però ha insistit que la xarxa de gasoductes turcs permetrà importar també gas de l’Iraq i, en el futur, dels països del Golf Pèrsic.

De moment, els dipòsits de gas de Turquia estan plens, per la qual cosa el país “pot estar molt més tranquil” que Europa davant l’hivern, ha dit Dönmez.

El ministre ha recordat que des que Rússia va envair Ucraïna a finals de febrer, les importacions europees de gas s’han reduït dràsticament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia