Política

FRANÇA

Sancionen el diputat francès d’ultradreta que va fer un comentari racista

Grégoire de Fournas ha estat suspès durant quinze jornades, la màxima sanció que preveu el reglament de la cambra

L’Assemblea Nacional francesa ha aprovat avui sancionar el diputat ultradretà Grégoire de Fournas per un comentari racista fet la vigília en plena sessió parlamentària —suposadament contra un diputat de l’esquerra—, suspenent la seva assistència a la Cambra baixa durant 15 jornades.

“El lliure debat democràtic no ho pot permetre tot. Certament no els insults, certament no el racisme, sigui quin sigui l’objectiu. És la negació dels valors republicans que ens reuneixen en aquest hemicicle”, ha manifestat Yaël Braun-Pivet, la presidenta de l’Assemblea Nacional, després que els diputats aprovessin el càstig, el màxim previst al reglament de la cambra.

La sanció s’ha aprovat en una votació en què De Fournas, que nega l’insult racista, ha rebut el suport dels seus companys d’Agrupació Nacional (RN), el partit liderat per Marine Le Pen, que considera les acusacions una manipulació de la resta de grups.

“Sóc totalment innocent dels fets que se’m retreuen. Pateixo aquesta sanció de duresa inaudita com una gran injustícia. Però, respectuós de la institució, m’hi sotmeto”, ha manifestat el diputat a través de Twitter després de la votació.

Després de l’aprovació del càstig contra De Fournas, el diputat que parlava quan va sonar la seva exclamació, Carlos Martens Bilongo, ha manifestat el seu “alleujament” perquè s’hagi aprovat “la sanció màxima” sobre el diputat d’ultradreta.

En canvi, Le Pen ha assegurat en unes declaracions a la premsa fora de l’hemicicle que es tracta d’una “condemna” a una “idea política” —la que els vaixells de les ONGs han de tornar els migrants als ports d’origen— i que per tant és un procés contrari a la “llibertat d’expressió”.

L’incident va passar ahir durant un debat sobre la immigració, durant una intervenció de Martens Bilongo, diputat negre del partit d’esquerres La França Insumisa (LFI).

Aquest diputat cridava l’atenció sobre la situació d’un miler de migrants rescatats per tres vaixells de diverses ONG, per als quals s’estava buscant ports de desembarcament.

Aleshores es va sentir el crit “Que els tornin a l’Àfrica!” o “Que el torni a l’Àfrica!” (la pronunciació en francès és gairebé idèntica), i els diputats de LFI van considerar que s’havia fet servir el singular per ofendre el seu col·lega.

Això va generar una violenta diatriba verbal que va obligar la presidenta de l’Assemblea a suspendre la sessió.

L’incident va desencadenar condemnes enèrgiques a l’ala esquerrana del Parlament i el reclam que De Fournas rebés la sanció més greu prevista per a aquest tipus d’incidents al reglament parlamentari, 15 sessions de suspensió.

Per la seva banda, el parlamentari d’ultradreta va defensar que el seu comentari no es referia a Martens, sinó als “immigrants dels vaixells”, i va criticar els diputats de LFI per buscar “polèmiques estèrils”.

Tot i així, també membres d’altres formacions i del govern es van sumar a les crítiques.

“No hi ha espai per al racisme en democràcia”, va afirmar ahir la primera ministra, Élisabeth Borne.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia