Política

Turquia deté la presidenta del col·legi de metges per denunciar l’ús d’armes químiques

Şebnem Korur Fincanci va afirmar que l’Exèrcit utilitza “algun tipus de gas tòxic” contra la guerrilla kurda

La coneguda forense ja ha estat detinguda altres vegades per les seves manifestacions en defensa dels Drets Humans

La presidenta de l’Associació Mèdica de Turquia (TTB), Şebnem Korur Fincanci, ha estat detinguda aquest dimecres per haver denunciat l’ús d’armes químiques per part de les Forces Armades turques en la seva lluita contra la guerrilla kurda al nord de l’Irak.

Fincanci, metge forense destacada en la investigació internacional de la tortura i coneguda activista dels Drets Humans, ha estat acusada per les autoritats turques de “propaganda terrorista” per corroborar la denuncia que va fer la setmana passada el proscrit Partit de Treballadors de Kurdistan (PKK), la guerrilla kurda de Turquia.

“La nostra presidenta ha estat detinguda avui com a resultat d’un debat públic i dels furiosos atacs dirigits contra ella”, alerta en un comunicat el TTB, l’organisme que federa totes les associacions mèdiques de Turquia. “Ni per a la detenció ni per a la investigació judicial hi ha cap fonament jurídic i res del que ha dit és delicte”, afegeix la nota, publicada a la pàgina web de l’entitat.

La setmana passada, mitjans propers al PKK van difondre vídeos que mostraven guerrillers suposadament afectats per gas tòxic.

Fincanci va declarar a la premsa turca que, segons les seves pròpies indagacions, les Forces Armades turques efectivament utilitzen “algun tipus de gas tòxic”, motiu pel qual va demanar una investigació internacional.

El ministre d’Interior turc, Süleyman Soylu, va replicar acusant Fincanci de “calumniadora” i “enemiga del país i de la nació”, i la Fiscalia va obrir una investigació.

Diverses veus han condemnat la campanya contra la forense. “La detenció de Fincanci i els atacs contra el TTB són inacceptables i no reflecteixen la democràcia”, ha escrit avui Özgür Özel, diputat i alt càrrec del partit socialdemòcrata CHP, el més gran de l’oposició.

“La detenció de Fincanci intenta amagar els crims del govern. La professora Şebnem és la consciència de la societat turca”, ha denunciat el partit esquerrà prokurd HDP, tercer del Parlament.


Gasos tòxics
Şebnem Korur Fincanci, forense de 63 anys, ja va ser detinguda breument el 2016 per solidaritzar-se amb un diari prokurd i el 2018 va ser condemnada per signar un manifest d’acadèmics contra la guerra civil al sud-est de la península d’Anatòlia, si bé finalment va ser absolta el 2020 pel Tribunal Constitucional.

L’acusació d’ús d’armes químiques contra el PKK es repeteix ocasionalment des de fa més d’una dècada, però Ankara mai ho ha reconegut.

No obstant això, el mateix ministre de Defensa turc, Hulusi Akar, va afirmar, en una compareixença davant el Parlament al febrer del 2021, que l’exèrcit utilitza “únicament gas lacrimogen, i cap altre tipus d’arma” quan intenta expulsar els guerrillers de coves que per la seva ubicació no es poden atacar amb altres mitjans.

L’oposició turca ha assenyalat que el gas lacrimogen, si bé permès en actuacions policials, es considera agent químic prohibit en escenaris de guerra.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia