Política

L’esquerra redobla la pressió sobre Macron

Mobilització contra el cost de la vida

El govern, en minoria, afronta el risc de censura si no debat el pressupost

Desenes de milers de persones es van manifestar ahir a la tarda a París en una marxa “contra el cost de la vida i la inacció climàtica”, amb l’objectiu d’incrementar la pressió sobre el govern d’Emmanuel Macron, que afronta una setmana tensa.

Organitzada per La França Insubmisa (LFI) de Jean-Luc Mélenchon i amb el suport de la resta de forces d’esquerres i personalitats com ara la flamant premi Nobel de Literatura, Annie Érnaux, la manifestació és producte del creixent descontentament francès.

El desabastiment de carburant en diverses parts del país a causa de la vaga de les refineries, l’erosió del poder adquisitiu per l’alta inflació i una probable aprovació dels pròxims pressupostos de l’Estat per al 2023 sense debat han escalfat encara més els ànims. Demà serà el torn dels sindicats, que preveuen una “mobilització interprofessional”, amb una possible paralització de diversos sectors clau. A la mobilització d’ahir, s’hi van afegir associacions i alguns sindicats. Segons els organitzadors, hi van participar 140.000 persones; segons les forces de l’ordre, 30.000. “L’èxit innegable d’aquesta marxa ens insufla ànim, aquesta sacsejada tindrà un impacte en les institucions”, va dir Mélenchon, que veu Macron amb dificultats per continuar governant. L’executiu, sense majoria absoluta al Parlament, podria ser objecte d’una moció de censura si aprova per la via ràpida el pla de pressupostos a través de l’article 49.3 de la Constitució. Mélenchon i la ultradretana Le Pen han amenaçat amb mocions si ho fa.

LA FRASE

Aquesta sacsejada [la marxa d’ahir] tindrà un impacte en les institucions
Jean-Luc Mélenchon
LÍDER DE LA FRANÇA INSUBMISA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia