Política

frança

El govern francès obre per decret una refineria del nord del país

La CGT manté la vaga malgrat que un parell de sindicats han pactat un increment salarial

La França insubmisa organitzarà diumenge una manifestació a París per a exigir mesures al govern contra la pèrdua de poder adquisitiu

El govern francès ha imposat aquest divendres la tornada obligatòria al treball de tres empleats en la refineria de TotalEnergies de Dunkerque (nord de França) per a pal·liar la falta de combustible en les gasolineres i espera tornar a la normalitat de subministrament en una setmana.

Segons han informat fonts de la prefectura del govern, aquesta controvertida decisió, que ha provocat la convocatòria d’una mobilització sindical dimarts que ve que podria paralitzar alguns sectors del país, es va adoptar a causa d’“una situació extrema”.

“Es tracta de tres empleats amb unes habilitacions específiques, es tracta de l’única tornada al treball forçada en curs”, han justificat les fonts, que han assegurat que aquesta mesura ha estat recolzada pels tribunals.

“La situació havia degenerat molt, amb grans files, riscos d’accidents”, ha resumit Matignon, el palau parisenc que alberga la prefectura del govern francès, liderat per Élisabeth Born.

L’Executiu ha recordat que aquesta setmana també va haver de recórrer a la mobilització forçada d’empleats en la refineria de Donges, prop de Nantes.

Actualment, les vagues liderades pel sindicat CGT impliquen tres refineries d’un total de set i a cinc magatzems sobre un total de 200.

Encara que el proveïment de carburant segueix en tensió –almenys un cinquè de les gasolineres segueixen sense carburant–, TotalEnergies ha fet un pas per a normalitzar el subministrament en arribar a un acord salarial aquest divendres amb dos sindicats, entre els quals no figura la CGT.

L’acord preveu un augment salarial general del 5% per als obrers i tècnics, amb un mínim de 2.000 euros al mes per a les remuneracions més baixes, i un increment d’un 3,5% per als empleats amb estatut superior, que tindran una alça mínima de 2.000 euros.

La CGT, no obstant això, exigeix un increment salarial del 10%: un 7% per a compensar l’efecte de la inflació i un 3% addicional per a la redistribució dels beneficis.

TotalEnergies va disparar els seus beneficis en el primer semestre de 2022 fins als 10.600 milions de dòlars, gràcies a l’augment del preu del petroli i del gas per la invasió russa d’Ucraïna i les sancions occidentals a Moscou.

Per a l’Executiu del president, Emmanuel Macron, cada vegada és més urgent sortir d’aquesta crisi, que ha arribat a deixar sense proveïment de carburant entorn del 30% de les gasolineres del país i obliga en molts casos als conductors a fer llargues cues per a reomplir els dipòsits.

La França Insubmisa, principal partit de l’oposició d’esquerres, organitzarà aquest diumenge una manifestació nacional a París per a exigir mesures al govern contra la pèrdua de poder adquisitiu per la inflació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia