Política

Borràs, després de la ruptura del govern: “Junts guanya i Aragonès perd”

Turull expressa la voluntat de “recosir l’independentisme”

“Cal no saltar pantalles”, demana el secretari general a les preguntes sobre l’actitud de la formació com a oposició

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha assegurat després de la ruptura del govern arran del resultat de la consulta que “Junts guanya i Aragonès perd”. En la roda de premsa posterior a la reunió de l’executiva del partit, Borràs ha dit que el govern d’Aragonès “ha fracassat” i “ha perdut la legitimitat democràtica”. També ha afirmat que sortir de l’executiu és un “acte de coherència” i que faran una oposició “ferma i responsable”.

Segons Borràs, “potser Pere Aragonès també s’haurà de sotmetre a una consulta al Parlament de Catalunya, perquè la seva legitimitat democràtica també ha estat posada en dubte”, en quedar-se només amb el suport dels 33 diputats d’ERC, enfront dels 74 vots que va rebre -també de JxCat i la CUP- en la seva investidura, tal com també ha recordat Turull. Borràs ha retret que ERC ha prioritzat els acords amb el PSOE en lloc de mantenir els compromisos amb els seus socis de govern.

Per la seva banda, el secretari general del partit, Jordi Turull, ha garantit que avui “no hi ha una estripada de res” i que Junts hi serà per “recosir l’independentisme”. “Per passar a l’acció del moviment independentista, hi serem”, ha afegit, a més de considerar que abans d’arribar en aquest punt Junts ho ha “intentat tot”.

Turull, que ha interpretat la decisió de Junts de “revulsiu” ha declinat, però, manifestar quin havia estat el sentit del seu vot en la consulta, tot i que ha afirmat que en el seu moment l’havia manifestat davant de membres de la militància. Segons Turull, el tema “no anava d’ultimàtums sinó de reflexió profunda” perquè s’han incomplert “elements troncals” de l’acord d’investidura i hi ha hagut “un allunyament dels objectius” per part d’ERC.

Ni la presidenta ni el secretari general van voler avançar l’estratègia del partit ara que passarà a l’oposició. Preguntat per exemple, per l’actitud que Junts prendrà respecte a l’aprovació dels pressupostos, Turull va demanar que “cal no saltar pantalles”, i va insistir en la determinació a continuar treballant per la independència.

Els dos responsables del partit van anunciar que els consellers i conselleres de Junts ja estan fent arribar al president de la Generalitat, Pere Aragonès, la renúncia al seu càrrec. Segons la llei de la Presidència, és el president qui ha d’acceptar les peticions. Els cessaments es publicaran després al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) a un annex que no té hora determinada de publicació. El cessament és eficaç a partir de la seva publicació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia