Política

Els líders europeus s’encallen en el límit al preu del gas

Els Vint-i-set tornen a ajornar les mesures energètiques, que abordaran de nou en la cimera de final de mes

La Comissió Europea presentarà més propostes contra l’alça dels preus en les pròximes setmanes

La sensació d’urgència hi és, però els líders europeus no aconsegueixen acostar posicions sobre el límit al preu del gas per aplacar la crisi pels preus desbocats de l’energia. Els caps d’estat i de govern de la UE van marxar ahir de la cimera a Praga sense cap acord per limitar el preu del gas i rebaixar així la factura de la llum. Els Vint-i-set van ajornar així la decisió fins a la pròxima cimera, els dies 20 i 21 d’octubre, a Brussel·les.

Abans de la reunió dels líders dels Vint-i-set, els ministres d’Energia buscaran aplanar el camí en una trobada extraordinària la setmana que ve. Sobre la taula tornaran a tenir les mateixes propostes que ahir: el límit al preu del gas que s’utilitza per a la generació elèctrica i el topall a les importacions de gas. La proposta suma cada cop més suports, però països com Alemanya s’hi continuen oposant.

“Avui [ahir] la trobada era una etapa estratègica per posar-nos en el camí cap al pròxim Consell Europeu, que serà el moment de fer passos endavant”, va dir, per resumir la reunió, el president del Consell Europeu, Charles Michel. Al seu torn, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va detallar que presentaran mesures més concretes durant les pròximes setmanes, amb la vista posada en la pròxima cimera europea.

Durant la reunió, alguns líders van expressar el seu descontent pel paquet d’Alemanya de 200.000 per pal·liar els efectes de l’augment del preu de l’energia. El primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, va alertar que “l’egoisme” alemany pot “destruir” el mercat únic. “Hem de decidir com establir un procés energètic just”, va afirmar el polonès. El malestar entre alguns estats membres pren més pes si es té en compte que Alemanya és un dels països que bloquegen el límit al preu del gas per abaratir la factura. Von der Leyen també va alertar del risc que cada país tiri pel dret i va fer una crida a optar per l’acció europea per evitar la “fragmentació” del mercat únic.

En qüestió energètica, el projecte del gasoducte Midcat, que connecta la península Ibèrica amb França, va tornar a estar sobre la taula. La pressió de l’Estat i Alemanya a França, reticent a la infraestructura, va tenir efecte i el president francès, Emmanuel Macron, es reunirà la setmana que ve a París amb el president espanyol, Pedro Sánchez, i el primer ministre portuguès, António Costa.

Més armes a Ucraïna

Un dia després que la UE adoptés el vuitè paquet de sancions contra Rússia per l’annexió de territoris ucraïnesos, els líders europeus van abordar com continuar donant suport militar, política i financer a Ucraïna. L’alt representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, va proposar als Vint-i-set incrementar en 500 milions d’euros més l’ajuda militar a Kíiv. El cap de la diplomàcia europea ja havia avançat a l’eurocambra que demanaria desbloquejar un nou tram per enviar armes a Ucraïna, però no va ser fins ahir que va formalitzar la petició als líders. Amb aquest nou tram, el suport militar del club comunitari al país ascendiria fins als 3.000 milions d’euros.

“Ucraïna no necessita el nostre suport demà, sinó avui”, advertia a l’arribada el president de Lituània, Gitanas Nauseda, mentre la presidenta de l’eurocambra, Roberta Metsola, reclamava als Vint-i-set enviar artilleria pesada i tancs a Kíiv. De fet, els líders europeus van ser rebuts al castell de Praga, on se celebrava la cimera, per un grup de manifestants que reclamava més suport a Ucraïna en la guerra contra Rússia. Amb banderes d’Ucraïna i de la UE, els manifestants reclamaven “tancs occidentals per a Ucraïna” i van intentar cridar l’atenció dels líders, però el president lituà va ser l’únic que hi va intercanviar unes paraules.

LES FRASES

Ucraïna no necessita el nostre suport demà, sinó avui
Gitanas Nauseda
President de Lituània
El Consell Europeu serà el moment de fer passos endavant
Charles Michel
President del Consell Europeu
Hem de decidir com establir un procés energètic just
Mateusz Morawiecki
Primer ministre polonès


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia