Política

Brussel·les proposa un límit temporal al preu del gas

Els líders europeus debaten en una cimera a Praga més mesures per rebaixar la factura de la llum

Els Vint-i-set tanquen el vuitè paquet de sancions contra Rússia per l’annexió de territoris ucraïnesos

La Comissió Europea (CE) mou fitxa perquè els líders europeus vagin un pas més enllà en les mesures per rebaixar la factura de la llum. Amb els caps d’estat i de govern reunits a Praga, la presidenta de l’executiu comunitari, l’alemanya Ursula von der Leyen, va proposar ahir un límit temporal al preu del gas que s’utilitza per a la generació elèctrica. En una intervenció al ple de l’Eurocambra, Von der Leyen va subratllar que Brussel·les està ara “preparada” per abordar una mesura inspirada en el mecanisme que tenen l’Estat espanyol i Portugal.

“Ha d’estar ben dissenyat per garantir el subministrament i ha de ser una solució temporal”, va dir la presidenta de la Comissió Europea, tot destacant que “el topall ha de ser un primer pas en el camí cap a una reforma estructural del mercat elèctric”. En el discurs, Von der Leyen també va apostar per limitar el preu del gas importat. Ambigua en el missatge, l’alemanya va donar a entendre que només vol fer-ho amb el gas rus, malgrat la pressió de més de la meitat dels estats per aplicar-ho a tot el gas importat.

Amb un primer paquet de mesures d’emergència ja acordat la setmana passada per aplacar la crisi pels preus, els líders europeus tornen a abordar aquest divendres la qüestió, que fa mesos que centra el debat a Brussel·les. El límit al preu del gas, segons fonts comunitàries, serà la “gran qüestió” de la trobada, que servirà per tenir “claredat” sobre les qüestions en què es pot tancar un acord.

“Hem estat parlant de la qüestió de l’energia durant mesos i s’han de prendre mesures”, hi afegeixen les mateixes fonts. Malgrat ser a Praga des d’avui, els líders dels Vint-i-set no abordaran les mesures per abaratir la factura de la llum fins divendres. Avui es reuneixen en el marc de la primera reunió de la Comunitat Política Europea, que aplega més de quaranta líders del continent amb l’objectiu d’impulsar la cooperació en matèria política, econòmica i de seguretat, entre d’altres.

Més enllà de la crisi energètica, una altra de les qüestions que la Unió Europea tenia sobre la taula era el vuitè paquet de sancions contra Rússia. Brussel·les l’havia proposat com a resposta a l’annexió russa de territoris ucraïnesos, l’amenaça nuclear i la mobilització de reservistes i ahir els estats membres van tancar l’acord per tirar-lo endavant. El vuitè paquet de sancions inclou un límit al preu del petroli rus, redueix encara més les exportacions de tecnologia i productes químics i amplia la llista negra de persones i entitats castigades per la seva participació en la invasió d’Ucraïna.

LA FRASE

Estem preparats per debatre un topall al preu del gas que es fa servir per generar electricitat
Ursula von der Leyen
presidenta de la comissió europea

Putin admet revessos militars a Ucraïna

Redacció

Vladímir Putin va reconèixer ahir, per primer cop, els últims revessos del seu exèrcit a les quatre regions ucraïneses annexionades per Rússia expressant, però, la confiança que Moscou “estabilitzarà” aviat la situació. Ho va dir el mateix dia que firmava el decret per incorporar aquests territoris, que no controla encara totalment i part dels quals Kíiv ha aconseguit recuperar en la contraofensiva dels darrers dies. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va negar ahir cap “contradicció” entre l’annexió i la retirada a què s’han vist obligats els soldats russos en algunes zones tot assegurant que les regions arrancades a Ucraïna formaran part de Rússia “per sempre”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia