Política

Putin ascendeix Kadírov a coronel general després de demanar l’ús d’armes nuclears

El líder txetxè promet “no defraudar” la confiança que el president rus ha dipositat en ell

El president rus, Vladímir Putin, ha ascendit avui al rang de coronel general el líder de Txetxènia, Ramzan Kadírov, que fa uns dies va criticar durament l’exèrcit rus i va demanar l’ús d’armes nuclears a Ucraïna.

“El president m’ha concedit el rang de coronel general. Vladímir Vladimiròvitx (patronímic de Putin) m’ho ha comunicat personalment i m’ha felicitat”, ha dit Kadírov al seu canal de Telegram.

Kadírov, que ha enviat un gran nombre de txetxens a combatre a la campanya militar a Ucraïna, considera “un gran honor” convertir-se en general de les Forces Armades.

“Estic enormement agraït al nostre comandant en cap per valorar altament els meus serveis. Prometo que no defraudaré la confiança dipositada en mi per endavant”, ha assenyalat.

Tot i que l’exèrcit rus s’ha retirat en els últims dies de diverses localitats de les annexionades regions de Donetsk i Kherson, Kadírov ha assegurat que “en aquests mateixos moments” les tropes russes estan recuperant territoris.

Kadírov va advocar dissabte passat per “mesures més radicals” a Ucraïna per part de Rússia, inclòs l’ús d’“armament nuclear de baixa potència”.

“Des del meu punt de vista s’han de prendre mesures més radicals fins al punt de declarar la llei marcial als territoris fronteres i utilitzar armament nuclear de baixa potència”, va dir el líder de la república del Caucas Nord.

El líder txetxè es va mostrar molt crític amb la retirada dissabte de l’exèrcit rus de l’estratègica ciutat de Liman, a la regió ucraïnesa de Donetsk, i va carregar contra el general Alexandr Lapin, comandant del districte militar central, encarregat de la defensa d’aquesta zona del Donbass.

Seguidament, el Kremlin va treure ferro a aquestes declaracions i va alabar la contribució de Kadírov a l’“operació militar especial”, tot i que va afegir que prefereix guiar-se per “valoracions equilibrades i objectives”.

A la cerimònia de firma de l’annexió de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia, Putin va advertir divendres que Moscou utilitzarà “totes les forces i mitjans” a la seva disposició per defensar el seu territori nacional, sense mencionar les armes nuclears.

El president dels EUA, Joe Biden, va aprofitar la seva recent intervenció a l’Assemblea General de l’ONU per acusar Putin de fer “amenaces irresponsables sobre l’ús d’armes nuclears”.

En la mateixa línia, el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va criticar la “perillosa” retòrica nuclear de Putin després que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, sol·licités l’ingrés a l’Aliança Atlàntica després de l’annexió russa divendres de quatre regions ucraïneses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia