Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Finlàndia bloquejarà totalment l’entrada de russos amb visat de turista

El país nòrdic ha adoptat la mesura per la falta d’acord en el si de la UE que els va transformar en la porta d’entrada dels ciutadans russos a l’Europa comunitària

Finlàndia ha anunciat aquest divendres la seva intenció de bloquejar totalment l’entrada al país de turistes russos encara que tinguin visat, al·legant que aquests poden causar “un greu perjudici per a la posició internacional de Finlàndia”.

La mesura, que entrarà en vigor “al més aviat possible”, ha estat acordada aquest divendres pel president finlandès, Sauli Niinistö, i el Comitè d’Exteriors i Seguretat del govern, en resposta a la creixent arribada de ciutadans russos després del decret de mobilització per a lluitar en la guerra d’Ucraïna.

“Es bloquejarà l’entrada de tots els turistes a través de la frontera. Això s’aplicarà tant als que viatgen amb visats Schengen prèviament expedits per Finlàndia com als que viatgen amb visats Schengen expedits per altres països”, ha dit en roda de premsa el ministre d’Exteriors finlandès, Pekka Haavisto.

Segons Haavisto, les noves restriccions començaran a aplicar-se probablement a partir de la setmana pròxima, una vegada culmina la preparació tècnica i jurídica de la mesura.

El cap de la diplomàcia finlandesa ha aclarit que el veto no afectarà aquells ciutadans russos que arribin al país nòrdic per motius familiars, laborals, d’estudis o per raons humanitàries.

Finlàndia se suma així a les tres repúbliques bàltiques (Estònia, Letònia i Lituània) i a Polònia, que des del dilluns passat van aplicar mesures similars, al·legant que l’entrada de turistes russos en els seus respectius països pot posar en perill la seguretat nacional.

Avui dia, Finlàndia, que comparteix amb Rússia la frontera més llarga de la Unió Europea (UE) –1.340 quilòmetres–, és l’únic país comunitari limítrof amb Rússia que accepta l’entrada de ciutadans russos amb un visat expedit pels seus propis serveis consulars o pels de qualsevol altre país de l’espai Schengen.

Les autoritats finlandeses havien intentat sense èxit que la UE acordés prohibir la concessió de visats per turisme als ciutadans russos, però la falta d’acord va acabar convertint al país nòrdic a la porta d’entrada dels russos a l’Europa comunitària.

Amb les connexions aèries i ferroviàries tallades per les sancions europees contra Moscou, milers de russos continuen arribant diàriament a Finlàndia per carretera, la majoria creuant els quatre llocs fronterers del sud-est de Finlàndia (Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra i Niirala).

L’anunci del president rus, Vladímir Putin, que s’anaven a mobilitzar a 300.000 reservistes per a lluitar a Ucraïna va provocar un augment immediat del trànsit fronterer amb direcció a Finlàndia.

Aquell dia van traspassar la frontera sud-est, habitualment la més concorreguda a causa de la seva proximitat amb Sant Petersburg, un total de 4.403 ciutadans russos, un 57% més que el mateix dia de la setmana anterior, i el dijous el van fer 5.959 persones, un 107% més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia