Política

Jornada al territori marcada per la tradició

Ofrenes florals a la tomba del president Irla a Sant Feliu de Guíxols, al general Moragues a Sant Hilari Sacalm i a la tomba de Guifré el Pelós a Ripoll

La Diada Nacional se celebra a les diferents poblacions de les comarques gironines seguint el mateix guió, institucional i popular, amb lectures de manifestos i parlaments polítics, a més d’actuacions musicals i ballades de sardanes. Hi ha però tres cites fixes. En primer lloc l’ofrena floral a la tomba del president Josep Irla, que serà a les 9 h, al cementeri de Sant Feliu de Guíxols. A partir de les deu del matí, hi haurà portes obertes a la sala de plens del consistori ganxó per veure la senyera de Rafael Patxot. En segon lloc, l’homenatge al general Josep Moragues, a quarts de dotze del migdia, a Sant Hilari Sacalm. Moragues, fill de la localitat, és un dels herois que va defensar el castell de Cardona. I al monestir de Ripoll es farà també una ofrena floral a la tomba de Guifré el Pelós. A la sortida d’aquest acte, es durà a terme un espectacle a càrrec dels pedrenyalers i trabucaires de Ripoll.

A Figueres, hi haurà una ofrena floral al Monument dels Drets del Poble, a les 10.30 h a la plaça de l’Escorxador, i a Roses, per segon any consecutiu, alumnes del Consorci per a la Normalització Lingüística llegiran el pregó de la Diada. L’acte institucional a Palamós serà a partir de les 11.30 h a la plaça Catalunya, que acollirà el ball de gegants i la hissada de la senyera.

A Olot i sota l’organització conjunta d’Òmnium i l’ANC, hi haurà la hissada d’una estelada gegant a can Joanetes, seu de l’Ajuntament, i abans de llegir el manifest conjunt es farà el ball de l’homenatge i el Cant de la senyera i Els segadors, sota la direcció d’Àngels Barnadas.

Des de Tossa, Vidreres, Llagostera i Caldes de Malavella a primera hora del diumenge al matí sortiran grups d’excursionistes cap a Terra Negra, el punt on conflueixen els quatre termes municipals. A les 10 h començaran els actes a Terra Negra, que inclouen un esmorzar popular i el cant d’Els segadors.

Pel que fa al Pla de l’Estany, a Banyoles l’acte institucional es va fer ahir al vespre davant l’escultura Catalan Power del valencià Andrés Alfaro, a la plaça Major. Avui al migdia, a l’Arxiu Històric Comarcal hi ha la conferència Conspiració contra Catalunya de Stefano Cingolani. A Esponellà, se surt avui al matí des de la plaça 1 d’octubre d’Esponellà per pujar al castell. Allà es plantarà l’estelada i es llegirà el manifest. També hi haurà un esmorzar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia