Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Guterres visita Odessa i lamenta que el port estigui encara infrautilitzat

Remarca la necessitat de mantenir la seguretat de la planta de Zaporíjia

El secretari general de les Nacions Unides (ONU), António Guterres, ha lamentat aquest divendres a Odessa que aquest port ucraïnès estigui encara infrautilitzat, encara que s’ha mostrat satisfet de com va la iniciativa per a exportar cereal des de les seves instal·lacions.

Guterres ha arribat avui a Odessa en el tercer dia de la seva segona visita a Ucraïna des que va començar la invasió russa del país, a la fi de febrer passat.

Un vídeo distribuït en Telegram pel portaveu de l’administració militar regional, Sergiy Bratxuk, mostra a Guterres de visita pel port, un dels tres de la Mar Negra des del qual s’està exportant cereal segons un acord recolzat per Nacions Unides i amb participació d’Ucraïna, Rússia i Turquia.

“És molt trist veure com la gran capacitat d’aquest gran port no està completament utilitzada. Estic trist perquè el potencial que aquest port, que aquesta ciutat té per al vostre país i la vostra regió no s’està complint”, va afegir segons ha informat el canal local “Suspilne”.

Guterres va destacar que era important garantir l’accés segur tant d’ucraïnesos com de russos als mercats mundials malgrat les òbvies dificultats que queden per salvar.

Guterres ha qualificat l’acord que involucra a Ucraïna i Rússia, dos països en guerra, de sense precedents i ha afegit que fan falta més avanços “en molts fronts”.

“Rebre aliments i fertilitzants des d’Ucraïna i Rússia és crucial per als mercats en termes de disponibilitat de productes i dels seus preus. Estem protegint l’accés a l’oferta d’aliments i fertilitzants russos que no estan sotmesos a sancions. És important que el govern i el sector privat els portin als mercats”, ha recordat Guterres.

El secretari general de l’ONU ha estat acompanyat a Odessa del ministre ucraïnès d’Infraestructures, Oleksandr Kubrakov, qui ha declarat: “avui, deu vaixells estan llestos per a rebre càrrega en els tres ports d’Odessa. Esperem que puguin rebre altres 40 peticions de vaixells per a arribar aquí. Així que estic content que la iniciativa estigui funcionant”.

Guterres va abordar la situació en la central nuclear de Zaporíjia, en el mateix dia en què tant Ucraïna com Rússia van esmentar la possibilitat que es produeixi algun incident en la instal·lació, ocupada per tropes russes des de començaments de març, però que continua subministrant electricitat tant a les zones ucraïneses com a la part ocupada per Rússia en el sud d’Ucraïna.

“Si el territori de la planta hagués estat desmilitaritzat l’assumpte de l’atac i les acusacions per part ucraïnesa i russa es podria haver resolt. L’electricitat procedent de la planta és ucraïnesa, el poble d’Ucraïna la necessita, especialment durant l’hivern, i això ha de respectar-se”, ha dit Guterres.

El secretari general de l’ONU va visitar aquest dijous Lviv, on es va reunir amb el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, i el de Turquia, Recep Tayyip Erdogan. Tots tres van acordar continuar amb la coordinació de l’aplicació de la iniciativa sobre exportació de cereals, van abordar la situació en la planta de Zaporíjia i el tracte als presoners de guerra ucraïnesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia