Política

La por d’un incident nuclear enverina la guerra d’Ucraïna

Zelenski demana a l’ONU que “desmilitaritzi” la planta de Zaporíjia i l’“alliberi” dels ocupants

Moscou i Kíiv s’acusen mútuament de preparar una “provocació” a l’estratègica instal·lació

Incursió aèria russa a Finlàndia

El líder ucraïnès exigeix la retirada a Rússia per poder-hi negociar

La central nuclear de Zaporíjia, al sud-est d’Ucraïna, s’ha convertit en el principal focus de preocupació de la guerra. Rússia, que ocupa la planta des de gairebé l’inici de la invasió, va anunciar ahir que en suspendrà el funcionament si la instal·lació continua rebent atacs d’artilleria, dels quals va culpar l’exèrcit ucraïnès.

En canvi, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va demanar ahir a l’ONU que garanteixi la desmilitarització de la planta per evitar el pitjor desenllaç. Zelenski, que va fer la petició aprofitant la visita a Ucraïna del secretari general de l’ONU, António Guterres, va advertir que “el terror deliberat” de les tropes russes a la central “pot tenir conseqüències globals catastròfiques per a tot el món”. L’ONU, hi va afegir, “ha de garantir la seguretat d’aquest lloc estratègic, la seva desmilitarització i complet alliberament de les tropes russes”.

Moscou, però, qualifica d’“inacceptable” la proposta de desmilitaritzar la zona al voltant de la central nuclear ja que considera que farien la instal·lació “molt més vulnerable”. El govern rus espera que la planta de Zaporíjia rebi “molt aviat” la visita d’experts de l’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica. Mentre això no passi i mentre continuïn els atacs a les proximitats del recinte, Rússia avisa que pot suspendre el servei de la central. El comandant de les tropes de Defensa Nuclear, Biològica i Química de Rússia, Ígor Kirillov, va assegurar que la planta nuclear “pateix atacs sistemàtics de les forces armades ucraïneses des del 18 de juliol” i va acusar Ucraïna i els EUA d’intentar causar una avaria a la planta per impedir-ne la normal explotació i acusar-ne Rússia. En la mateixa línia, poc abans, el portaveu del Ministeri de Defensa rus, el general general Ígor Konashénkov, va assegurar que el govern de Kíiv prepara per avui “una provocació sonada” a Zaporíjia, durant la visita a Ucraïna de Guterres.

Per contra, els serveis d’intel·ligència ucraïnesos acusen Rússia de ser la que planifica una “provocació”, avui, a la central. “Els ocupants han anunciat un dia lliure inesperat a Zaporíjia. El 19 d’agost només hi haurà personal operatiu a la central. Es tancarà l’entrada a la resta de treballadors”, van piular els serveis d’informació. A més de Zaporíjia, el secretari general de l’ONU es va reunir ahir a Lviv (oest) amb Zelenski i el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, per discutir també una solució política a la guerra, però el líder ucraïnès va excloure tota negociació de pau amb Moscou sense la retirada prèvia de les tropes russes. “La gent que mata, viola, ataca cada dia les nostres ciutats amb míssils de creuer no pot voler la pau; rimer que marxin del nostre territori, després ja ho veurem”, va declarar. Abordar també la situació del transport del cereal des d’Ucraïna, desbloquejat després d’un acord recent a Istanbul. Guterres té previst desplaçar-se avui al port d’Odessa, al mar Negre, utilitzat per a l’exportació de gra ucraïnès com a part de l’acord entre Moscou i Kíiv amb l’ONU i Turquia.

D’altra banda, Finlàndia va informar ahir que investiga una possible violació del seu espai aeri per part de dos caces russos. L’incident hauria tingut lloc al matí davant de la ciutat costanera de Porvoo, a uns 47 quilòmetres a l’est d’Hèlsinki.

LA FRASE

La central no ha de ser utilitzada com a part de cap operació militar
António Guterres
SECRETARI GENERAL DE L’ONU

LA XIFRA

17
persones
almenys van morir ahir i 35 més van ser ferides en un atac rus a la regió de Khàrkiv.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia