Política

Víctimes 17-A demanen que no es repeteixin “actituds vergonyoses” en homenatges

La Unitat d’Atenció i Valoració d’Afectats pel Terrorisme assegura que situacions així “no poden tornar a succeir”

Recorda que a l’homenatge anual les víctimes són sempre les protagonistes i es defuig de parlaments partidistes

La Unitat d’Atenció i Valoració d’Afectats pel Terrorisme (UAVAT), que es va crear per atendre les víctimes del 17-A, ha denunciat avui les “actituds vergonyoses” durant el boicot a l’homenatge institucional d’ahir a Barcelona i ha assegurat que situacions així “no poden tornar a succeir”. Diverses desenes d’independentistes concentrats a les Rambles van esbroncar ahir representants polítics i van cridar consignes com “volem la veritat”, “vergonya” i “vosaltres, feixistes, sou els terroristes”, abans, durant i després de l’acte institucional pel cinquè aniversari del 17-A, fins al punt que un dels concentrats va trencar el minut de silenci cridant: “Espanya és un estat assassí, volem la veritat, hipòcrites”.

L’assessor de la UAVAT, Robert Manrique, ja va denunciar ahir que l’acte institucional “no era el lloc ni el moment” per a aquest tipus de protestes, ja que no s’han d’utilitzar aquest tipus d’homenatges per “fer política”. En un comunicat, la UAVAT lamenta avui les “actituds vergonyoses” que es van veure ahir, quan alguns dels concentrats en la protesta es van encarar amb les víctimes que van participar en l’acte, i apunta que aquest tipus de situacions “no poden tornar a succeir”.

“Això no va d’ideologies ni d’escenaris de reivindicacions. Va de persones. Va de respecte. No pot tornar a succeir. No ho mereixen [les víctimes]”, assegura l’associació. “Hem vist afectats i afectades plorar i reaccionar amb por davant els crits i xiulades de les persones que han vingut a boicotejar aquest moment”, ha lamentat la UAVAT en la seva nota, en la qual recorda que algunes de les víctimes pateixen trastorns psicològics postraumàtics, per la qual cosa aquest acte hauria d’estar dedicat a “mostrar tendresa, record i solidaritat entre les víctimes”. “Sabeu què és això? És l’ús polític i mediàtic barroer que alguns fan del dolor de les víctimes del terrorisme per un interès propi i egoista que revictimitza i menysprea el dolor de les víctimes”, afegeix el comunicat.

La UAVAT ha recordat que el 2018 va iniciar la seva col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona –que organitza l’homenatge institucional a les víctimes del 17A–-, i que després l’han continuat amb el suport de la Generalitat i la Diputació de Barcelona. Han posat com a condició que en l’acte les víctimes tinguessin un tracte “privilegiat, preeminent i prioritari” enfront dels polítics, i que en els actes conjunts no hi hagi parlaments amb missatges partidistes “de cap ideologia”.

“Aquestes dues condicions sempre s’han complert escrupolosament”, remarca la nota, que subratlla que ningú és responsable de l’aparició de persones “amb un interessat desig de notorietat” que, aprofitant l’esforç de l’organització i l’assistència a un acte consensuat amb les víctimes, “llancin els seus missatges ideològics (del tipus que sigui)”, durant l’homenatge.

La UAVAT es compromet a continuar col·laborant “amb tots aquells actes que tinguin com a objectiu la sensibilització amb les víctimes del terrorisme, fugint de qüestions partidistes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona