Política

Brasil

La cursa cap a la presidència

Lula avança Bolsonaro

A l’inici de la campanya electoral, els sondejos donen a l’expresident i candidat de l’esquerra un triomf a la primera volta per sobre el mandatari ultradretà

El govern accelera les ajudes socials per guanyar vots entre els més necessitats

La possibilitat que el govern impugni els resultats és molt més que una amenaça al Brasil

“Torno on tot va començar: la porta de la fàbrica”, va dir ahir Luiz Inácio Lula da Silva en un vídeo que va pujar a les xarxes socials. L’expresident va inaugurar la campanya per la presidència del Brasil amb un míting davant la fàbrica de Volkswagen a São Bernardo do Campo, als afores de São Paulo. Des d’allà va iniciar la seva carrera política fa cinquanta anys, enfrontant-se a la dictadura com a sindicalista. Lula va voler donar a la seva carrera cap al poder la mística dels vells temps, quan el Partit dels Treballadors era sinònim d’esperança. Els sondejos li donen una còmoda victòria en les eleccions del pròxim 2 d’octubre davant l’actual president, Jair Bolsonaro, que busca la reelecció.

El líder de la ultradreta sap que va endarrere en la cursa. La seva estratègia ha estat variada. Bolsonaro fa mesos que qüestiona el sistema electrònic de votació del Brasil, reconegut a tot el món per la seva eficàcia i velocitat d’escrutini. Bolsonaro ha agitat el fantasma del frau i ha aconseguit fins i tot que els militars, la seva principal base de suport, demanessin els codis de les urnes electròniques per “garantir la transparència”. Alhora, el seu govern accelera i augmenta l’entrega d’ajuda social, en un intent per guanyar vots entre els més pobres, base electoral de Lula da Silva.

La setmana passada, una carta firmada per gairebé un milió de persones, entre les quals escriptors, músics, empresaris i banquers, feia una crida a la defensa de la democràcia. No citava Bolsonaro, però va ser un toc d’atenció. La possibilitat que el govern impugni els resultats electorals, com va fer en el seu moment Donald Trump als Estats Units, és molt més que una amenaça al Brasil. Creix, a la vegada, la violència electoral. Lula va haver de suspendre ahir un míting que tenia al matí en una fàbrica peces per automòbils a São Paulo. La policia va advertir-lo que no podia garantir la seva seguretat en cas que hi hagués un atemptat.

Un informe policial enviat a totes les dependències advertia del perill d’“opositors [a Lula] radicalitzats”, afegit a una legislació que ha permès “l’accés més gran a armes letals”. L’expresident brasiler va haver d’abandonar fins i tot la seva afició per no barrejar-se entre la multitud i apel·la cada vegada més a les xarxes socials.

“El primer pas per reconstruir el nostre país és guanyar les eleccions”, va dir Lula en el llançament de la campanya. Els sondejos pronostiquen, a menys de dos mesos de les eleccions, un còmode triomf de l’expresident, amb el 52% dels vots, davant el 37% que atorguen a Bolsonaro. Si el candidat de l’esquerra supera el 50% més un vot haurà guanyat en primera volta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia