Política

Viure entre 27 i 19 graus fins l’1 de novembre del 2023

Limitació a comerços, transport i oci

Aparadors apagats a les deu de la nit

Els usuaris de rodalies hauran de pagar una fiança de 10 euros per tenir transport gratuït des de l’1 de setembre

Un Consell de Ministres excepcionalment vespertí que va començar amb llum solar i que va acabar amb una compareixença nocturna va aprovar ahir el pla d’estalvi energètic que regula la temperatura fins l’1 de novembre del 2023, per evitar excessos als interiors: que l’aire condicionat no baixi de 27 graus ara a l’estiu i que la calefacció no superi els 19 graus quan arribi l’hivern. L’obligació és per a locals comercials (amb exigència de tenir la porta tancada), autobusos, metros i trens, i espais d’oci com ara cinemes. Els edificis i els aparadors, a més, s’han d’apagar a les deu de la nit, sota l’amenaça de sanció. “Un grau de termòstat pot suposar un 7% d’estalvi en el consum de la factura”, va conscienciar la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera. Les mesures entren en vigor a partir de set dies naturals des de la seva publicació al BOE.

Si bé el 30 de setembre els locals que ara no els tinguin han de tenir un sistema de tancament de portes, Ribera avisa que el pla d’estalvi s’aplicarà tenint en compte “flexibilitats rellevants” per garantir “els drets dels treballadors, la seguretat laboral i les condicions tèrmiques” de certs llocs públics “sempre que quedi justificat”. “No preveiem un escenari de tall de subministrament, però hem de pensar com ajudem la resta”, va reblar. El codi d’enllumenat, això sí, correspon a les comunitats, que són les que sancionaran si cal.

Pel que fa la gratuïtat de rodalies i mitjana distància entre l’1 de setembre i el 31 de desembre, la mesura incorpora un matís en forma de fiança: els usuaris hauran d’adquirir un abonament de quatre mesos mitjançant un dipòsit de 10 euros per a rodalies i de 20 per a mitjana distància. La fiança la recuperaran al final del període sempre que hagin realitzat un mínim de 4 viatges en el cas de rodalies i 16 viatges en el cas de mitjana distància. Per als serveis Avant es manté la subvenció del 50% del preu. Les mesures de gratuïtat del transport públic de rodalies i mitjana distància costaran 200 milions a les arques. Segons va detallar la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, la finalitat de la fiança és garantir que els usuaris utilitzen el transport de rodalies i mitjana distància. A més, el govern espanyol també ha aprovat un decret per desplegar els compromisos adquirits amb el sector del transport: una ajuda de 450 milions que aniran destinats als professionals del sector. En concret, les ajudes són de 300 euros per a taxis i VTC, 1.250 euros per a camions, 500 per a furgonetes i ambulàncies, i també 950 euros per als busos urbans tant públics com privats.

Plans contra els incendis durant els dotze mesos

Tot i ser una competència de la Generalitat i la resta de les comunitats, el govern de Pedro Sánchez va aprovar ahir un reial decret que unifica la lluita contra els incendis per “enfortir la capacitat i la coordinació” de totes les administracions amb l’exigència de tenir plans de prevenció els dotze mesos, i no només en els mesos previs a l’estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia