Política

palestina

Biden visita els territoris palestins amb ajut financer, però sense cap pla de pau

Defensa la idea d’un estat palestí, però precisa que ara no és el moment

El president dels EUA vola a l’Aràbia Saudita, on es troba amb el rei i el príncep hereu

Compassió i diners. El president dels EUA, Joe Biden, va visitar ahir la Cisjordània ocupada i es va reunir amb el president del territori, Mahmud Abbas. Biden i el seu homòleg palestí van oferir una roda de premsa conjunta des de Ramallah, la capital de Cisjordània. El dirigent nord-americà no va oferir al poble palestí cap full de ruta cap a la dignitat, però sí que va tenir paraules de condol i va prometre milions de dòlars en clau de suport financer. “Sé que l’objectiu dels dos estats [un d’israelià i un de palestí] sembla llunyà mentre patiu coses indignes, com les restriccions de moviment o la preocupació diària per la seguretat dels vostres infants”, deia el cap de la Casa Blanca. “Podem sentir el patiment del poble palestí, però no hem abandonat el concepte de la pau”, hi afegia el president.

Biden va insistir en la creació d’un estat palestí, una idea que molts palestins denuncien que està desvinculada de la realitat sobre el terreny. “Els palestins mereixen un estat propi i independent, sobirà i viable. Cal que cada poble tingui un estat, tots dos tenen lligams ancestrals a aquesta terra”, argumentava. Tot i el desplegament de retòrica, el president dels EUA va refredar les expectatives lamentant que ara no fos el moment d’afrontar la resolució del conflicte: “Ara la situació no és propícia per reprendre negociacions.”

El paquet de 316 milions de dòlars que Biden va prometre per finançar hospitals i l’Agència de l’ONU per als Refugiats Palestins no va evitar les males cares a la sala de premsa. Múltiples periodistes palestins hi assistien vestits amb samarretes que duien la cara fotografiada de Shireen Abu Akleh, la periodista palestina i estatunidenca tirotejada per soldats israelians el maig passat. També van deixar cadires buides, on van dipositar pòsters de la famosa comunicadora. Quan Biden va passar de puntetes per la qüestió del seu assassinat, no va ser capaç de pronunciar el seu nom correctament.

Abans de la roda de premsa, polítics de dreta i figures públiques de l’entorn de Benjamin Netanyahu van criticar Joe Biden per passejar-se per Jerusalem Est sense la companyia de cap representant israelià, cosa que podia interpretar-se com un reconeixement de la jurisdicció palestina sobre el territori.

A mitja tarda, Biden va esdevenir el primer president nord-americà que va volar directament des de territori israelià fins a l’Aràbia Saudita, on el va rebre personalment Mohamed bin Salman, príncep hereu de la corona i líder de facto del territori. El president dels EUA i Bin Salman es van saludar de manera fugaç, no es van donar la mà. A qui sí que va donar la mà Biden va ser al rei saudita, Salman bin Abdulaziz.

Biden serà avui a la ciutat de Jiddah, on es reunirà personalment amb Bin Salman. Aquests esdeveniments tenen lloc al mateix temps que el gir que ha pres Riad, que ha aixecat el veto perquè els vols israelians puguin sobrevolar el seu territori nacional. Un gest que reflecteix l’apropament de posicions entre Israel i el regne dels Saud, que podrien normalitzar les relacions diplomàtiques aviat, cosa que suposaria, també, la consecució d’un dels principals objectius d’aquest viatge de Biden a l’Orient Mitjà, el primer com a president.

LA FRASE

Ara la situació no és propícia per reprendre negociacions [per a la resolució del conflicte]
Joe Biden
president dels EUA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia