Política

ERC veu garantit parlar d’amnistia amb l’Estat

Torrent creu que l’acord avala negociar respectant els drets fonamentals

Inicien una campanya perquè cessi la repressió

ERC considera que l’acord marc de divendres entre els governs català i espanyol no només fixa les bases metodològiques per a la negociació política del conflicte entre Catalunya i Espanya, sinó que per primer cop, i per escrit, “hi haurà garanties que es produirà amb un mínim de respecte als drets fonamentals”. Ho va expressar ahir l’expresident del Parlament i conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, fet que obrirà la “via per defensar l’amnistia, que és la millor solució per evitar tots aquests processos de repressió”.

L’expresident del Parlament va lamentar que a l’octubre hagi d’anar a judici a al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per haver permès la tramitació de resolucions sobiranistes i de reprovació de la monarquia abans que es faci un debat, i ho va emmarcar en una de les diverses cares que té la repressió, com la de l’espionatge, que amb el nou acord entre els governs i el procés de negociació espera que es garanteixi que “això no passi”.

Protestes a l’acte

Torrent ho va expressar precisament, en l’inici a Sant Cugat del Vallès de la campanya Prou repressió. Amnistia, justícia i reparació que els republicans aniran desenvolupant arreu, però que va començar moguda quan una quinzena de membres de la Plataforma Antirepressiva de Barcelona, de la de Ponent i el grup de suport a Adrián Sas –condemnat a 3,5 anys de presó en les manifestacions del primer aniversari de l’1-O amb acusació de la Generalitat– van interrompre els diversos parlaments, començant pel de la vicesecretària general de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva, Marta Vilaret, acusant-los de ser part del problema i de ser-ne còmplices presentant-se com a acusacions contra diversos encausats a crits de: “govern d’esquerres, govern repressor”, entre d’altres.

L’acte, però, i malgrat la presència policial, es va desenvolupar sense incidents i Torrent va asseverar que abans de ser independentista “primer soc demòcrata” i “defenso la llibertat d’expressió de tothom”. Vilaret, que va exercir de moderadora de l’acte, en què també va participar inicialment l’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, i després la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, per explicar la seva experiència com a represaliada el 2017, va ser qui va defensar que amb l’arribada dels republicans a la conselleria d’Interior havien canviat els criteris i ja no es personava com a acusació particular. Vilaret va qualificar d’“absurd” que diferents represaliats “ens enfrontem” perquè és quan “els repressors riuen”.

L’autodeterminació es tractarà més endavant

La consellera de la Presidència del govern, Laura Vilagrà, va assegurar ahir en una entrevist a Catalunya Ràdio que l’autodeterminació no s’abordarà encara en la taula de diàleg perquè “les posicions encara estan molt allunyades” i, de moment i fins a la tardor intentaran fer “passos concrets” per posar fi a la judicialització del conflicte i que ajudin les persones que es troben a l’exili, les que estan pendents de judici o bé aquelles que es troben en una situació complexa.

La consellera va explicar que es mantenen les condicions, amb què Junts no està d’acord, perquè hi participin membres dels dos governs, i va descartar posar data a la fiscalització dels resultats de la negociació. Una qüestió en què va coincidir el ministre Félix Bolaños en assegurar que “no és senzill, ni còmode, ni ràpid” fer política “útil”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia