Política

Macron remodela el govern, però manté el nucli dur

Treu el ministre acusat de violació i relleva les derrotades a les legislatives

Moviment de cadires al govern francès. Es tracta d’una remodelació més que d’un nou govern, perquè ja fa uns dies el president francès, Emmanuel Macron, va confirmar en el seu càrrec la primera ministra, Élisabeth Borne, malgrat la pèrdua de la majoria absoluta a les legislatives de juny. Aquest nou govern Borne, nomenat ahir i que haurà de negociar llei a llei a l’Assemblea, fa entrar una vintena de cares noves a l’executiu, substituint les tres ministres derrotades a les legislatives i rellevant el de Solidaritats, Damien Abad, a qui li han obert una investigació judicial per temptativa de violació després de setmanes de denúncies a la premsa.

D’altra banda, per millorar la imatge del govern l’exministre de Sanitat Olivier Véran, que ha estat la cara de la lluita contra la covid aquests dos darrers anys i ara era ministre de Relacions amb el Parlament, ha estat nomenat portaveu de l’executiu. Només un mes ha durat en aquesta destinació Olivia Grégoire, considerada massa abrupta en els seus posicionaments en un moment tan delicat i que passa a ser ministra delegada d’Empreses, Comerç i Turisme.

Precisament el nou ministre de Sanitat, François Braun, presideix una associació d’urgències hospitalàries i la setmana passada va entregar a Macron un informe per descongestionar aquestes urgències i augmentar els salaris del personal. L’estratègic ministeri de Transició Ecològica l’assumeix qui ja era al govern Christophe Béchu, el que representa una promoció per a aquest pròxim a l’exprimer ministre Édouard Philippe després que Macron no hagi pogut convèncer per al càrrec l’excandidat presidencial dels Verds, Yannick Jadot. Simultàniament, el ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, passa a tutelar les carteres dels territoris d’ultramar, on el macronisme va perdre força diputats en les darreres eleccions.

El govern remodelat, concentrat entorn la majoria presidencial a falta de possibles coalicions amb d’altres partits d’oposició, va celebrar després un primer Consell de Ministres sobre la covid i en farà un altre dijous per presentar un projecte de llei sobre el poder adquisitiu. Entremig, Borne farà el discurs de política general a l’Assemblea demà sense demanar un vot de confiança, el que li pot comportar una moció de censura de la coalició d’esquerres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia