Política

estats units

El vet a l’avortament als EUA ha estat bloquejat ja en quatre estats

Tres organitzacions pels drets civils han presentat recursos a onze estats per aconseguir de restaurar aquesta pràctica

Les organitzacions que treballen en favor del dret a l’avortament als Estats Units han aconseguit bloquejar en quatre estats d’aquest país l’aplicació del vet a aquesta pràctica llançada després de la decisió del Tribunal Suprem de derogar la protecció de la interrupció voluntària de l’embaràs.

Des que la màxima instància judicial estatunidenca anunciés la seva revocació el passat 24 de juny, American Civil Liberties Union, Planned Parenthood i Center for Reproductive Rights han explicat aquest divendres que han acudit als tribunals d’onze estats amb la intenció de restaurar aquesta pràctica.

Aquests tres organismes han actuat de manera conjunta en onze estats i ja han assolit victòries temporals a Louisiana, Texas, Utah i Kentucky.

També han pledejat a Mississipí, Arizona, West Virginia, Florida, Idaho, Oklahoma i Ohio, encara que en aquest últim estat els tribunals ja han sentenciat aquest divendres i han mantingut la prohibició d’avortar més enllà de les sis setmanes.

Segons el seu recompte, l’avortament no està disponible o no ho està amb facilitat en uns dotze dels 50 estats estatunidencs, i com a resultat de la decisió del Suprem s’espera que aquesta xifra augmenti fins a uns 26 en les pròximes setmanes i mesos.

La presidenta de Planned Parenthood, Alexis McGill Johnson, ha advertit en conferència de premsa telemàtica que els altres 24 estats no seran capaços d’absorbir l’augment previst de la demanda.

“Cada dia de més és una victòria i val la pena barallar per cada pacient”, ha apuntat la representant de l’organització que gestiona la xarxa més gran de clíniques de salut reproductiva al país, fent una crida a la mobilització individual i col·lectiva.

La decisió del Suprem va derogar la sentència ’Roe contra Wade’ (1973), que protegia el dret a l’avortament al país, i l’acció conjunta d’aquestes ONG busca batallar estat per estat pel manteniment d’aquesta jurisprudència i en última instància aconseguir una resposta a escala nacional.

McGill Johnson ha apuntat que no és moment ni de guardar silenci ni de mantenir una posició neutral, perquè vuit de cada deu ciutadans al país, segons les xifres facilitades, són partidaris que l’avortament sigui legal.

En aquest sentit, el president estatunidenc, Joe Biden, va donar suport aquest dijous a Madrid durant la cimera de l’OTAN aplicar la coneguda com a “opció nuclear” per a aprovar una nova llei de l’avortament, en manifestar estar a favor de posar en marxa una “excepció” a les regles parlamentàries.

Les ONG volen aprofitar les eleccions legislatives d’aquest novembre i les presidencials de 2024 per a defensar en les urnes el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs, i han instat abans cada ciutadà a pressionar als seus polítics locals perquè aquest dret continuï vigent.

La seva crida va incloure la possibilitat que l’Administració de Biden declari una “emergència nacional” que permeti que els pacients de les zones on l’avortament hagi estat vetat puguin rebre la medicació necessària des d’altres estats, després d’haver rebut atenció mèdica telemàtica per a avaluar la seva situació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia