Política

cimera de madrid

Erdogan diu que activarà el vet si Suècia i Finlàndia no compleixen les promeses

El líder turc ha reconegut que Suècia es va comprometre a extradir 73 persones

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha advertit aquest dijous que vigilarà que Suècia i Finlàndia compleixin els compromisos que van adquirir perquè Ankara aixequés el vet a la seva entrada a l’OTAN i que, en cas contrari, el Parlament turc no aprovarà el procés d’adhesió dels dos països nòrdics.

“Això és el començament. Seguirem de prop l’aplicació de les promeses fetes en el memoràndum i prendrem mesures en conseqüència”, ha dit el líder turc en una roda de premsa al final de la cimera de l’OTAN a Madrid, referint-se al document signat el dimarts pels tres països i que desbloqueja l’obertura del procés d’adhesió.

Preguntat sobre si reactivaria el vet, Erdogan ha assegurat que si els dos països no compleixen els acords, no s’enviarà al Parlament turc l’ampliació, que ha de ser ratificada per tots els membres de l’Aliança.

“Això no és un procés ràpid. Saben que cal eliminar al PKK i a les YPG (dos grups armats kurds). Han de canviar les seves lleis per a això i cal fer passos”, ha dit el cap de l’Estat, el vet del qual als dos països es devia al fet que considera que donen suport i refugi a grups, especialment kurds, que qualifica de terroristes.

De fet, Erdogan ha afirmat avui que entre els compromisos de Suècia es compta l’extradició de 73 persones a Turquia, una afirmació sobre la qual va ser insistentment preguntat per mitjans del país escandinau. “Aquesta és la promesa. I la mantindran”, ha afirmat el líder turc.

El PKK, la guerrilla kurda activa a Turquia, és considerat terrorista per la Unió Europea i els Estats Units, però les YPG són una milícia siriana aliada de Washington en la seva lluita contra el grup gihadista Estat Islàmic.

La Unió Europea ha advertit en el passat que centenars de persones, entre elles polítics opositors, han estat arrestats a Turquia sota càrrecs de terrorisme.

Preguntat avui si Turquia té lloc en l’OTAN quan hi ha dotzenes de periodistes empresonats, Erdogan ha qualificat això de “desinformació” i ha afirmat que no hi ha informadors entre reixes.

Erdogan també ha insistit que el diàleg és l’única manera d’acabar amb la guerra a Ucraïna i que continuarà exercint una “diplomàcia telefònica” amb els líders dels dos països.

En aquest sentit, ha recordat que Turquia està negociant activament per a aplicar un pla de l’ONU per a poder exportar gra per mar des d’Ucraïna i Rússia, i alleujar l’escassetat d’aliments en països d’Àfrica i Àsia, provocada per la invasió russa.

Agraeix Espanya la seva ajuda militar en “temps crítics”

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha assegurat aquest dijous que Espanya és un “amic molt sincer” i ha agraït al rei Felip i al president del govern, Pedro Sánchez, per la bateria de míssils Patriot que l’exèrcit espanyol té desplegada a la frontera turca amb Síria des de 2015.

“En moments molt crítics, Espanya va enviar els Patriot. No els va retirar, com van fer altres aliats. En nom del meu Estat i del meu país, li dec un agraïment a Sánchez”, ha assenyalat Erdogan en roda de premsa després de la cimera celebrada per l’OTAN a Madrid.

La missió Active Fence de l’OTAN protegeix la població de Turquia davant possibles atacs amb míssils balístics procedents de la veïna Síria i està integrada actualment per una bateria de míssils Patriot espanyola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia