Política

Montilla torna a parlar de reformar la Constitució per frenar l'independentisme

Demana al PSOE "gestos valents" per impulsar un projecte federal i evitar el trencament d'Espanya

El president de la Generalitat i primer secretari del PSC, José Montilla, ha obert el curs polític instant el PSOE a “fer seu” el model d'Espanya federal que defensen els socialistes catalans i la necessitat d'una reforma Constitucional, com a mesura per frenar l'independentisme i el centralisme espanyol. Segons el president, l'enfrontament entre els dos extrems pot provocar el trencament d'Espanya.

En l'acte que cada any organitza el col·lectiu de militants socialistes Nou cicle a Vilopriu, Montilla ha dit que el PSC no tindrà inconvenients a demanar “gestos i decisions valentes per fer reaccionar un socialisme espanyol que ha de fer seva, de manera més clara, la concepció federal d'Espanya”.

Així, ha tornat a reclamar al PSOE i al govern desplegar les parts de l'Estatut que el Tribunal Constitucional (TC) va desestimar per inconstitucionals, i un model d'Estat federal, que és l'“únic projecte viable” per a Espanya.

És la convicció federal del PSC que obliga aquest partit a ser “molt més exigent amb si mateix i amb el socialisme espanyol”, ha agregat.

Montilla ha emfatitzat que la retallada de l'Estatut no és un “incident menor”. “Tots tenim en major o menor grau aquesta sensació que alguna cosa s'ha trencat i que costarà molt refer-la”, ha dit.

Després de la retallada, “ha arribat l'hora de fer un pas endavant decidit i decisiu per demostrar que el projecte de catalanisme federal és desitjable i viable”, ha postil·lat. Això implica exigir coherència a tots els partits i institucions democràtiques que amb el seu vot afirmatiu van fer possible la reforma de l'Estatut.

Montilla no ha amagat que un Estat federal implica una reforma de la Constitució, i ha deixat clar que el federalisme del PSC no és una “proposta amable, sinó un compromís i una necessitat” recíproca que tenen tant Catalunya com Espanya.

Així, ha indicat que l'única manera de resoldre l'anomenat “problema català” és que l'Estat accepti la “personalitat singular de Catalunya” i n'assumeixi plenament la diversitat.

El problema, ha dit, és que tant a centralistes com els independentistes els interessa que no es “refacin” les relacions entre Catalunya amb la resta d'Espanya, tot i que ha recordat que la majoria de catalans advoquen per la convivència.

“Cal que el terreny compartit entre els que no som separadors ni separatistes s'eixampli, creixi, i s'imposi a les temptacions de la discòrdia civil o de la indiferència resignada”, ha afegit.

“Tot i que estem convençuts que la corda no es trencarà, no podem deixar el discurs en mans dels que tiren dels dos costats, perquè un dia les condicions podrien canviar i la corda es podria trencar”, ha advertit.

Per tot això, Montilla ha emplaçat els seus a treballar durament per aconseguir que el diàleg i no el soroll sigui el que s'imposi en les relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya. “Hem d'aconseguir que el discurs constructiu, serè, sensat i exigent domini per sobre del crit inflamat dels qui els va bé pels seus interessos que l'ambient es deteriori més i més”, ha apreciat.

Davant d'aquesta situació, ha dit que el seu partit és, des que va néixer el 1978, un “vehicle d'entesa i de concòrdia”, que passa inevitablement per un model d'Estat federal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Unió Europea

El PPE es nega a descartar pactes amb l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Verges presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES
Regne Unit

El Regne Unit expulsa l’agregat de Defensa de l’ambaixada russa

Barcelona

ERC proposa la creació de la Llei de Sobirania Alimentària

RIPOLL
estat espanyol

El Senat, amb majoria absoluta del PP, aprova reprovar al fiscal general de l’Estat

barcelona
Estat espanyol

El fiscal general recusa quatre dels fiscals que han de decidir la seva continuïtat

Barcelona
FIGUERES

Veray demana concentrar el vot en el PP per evitar suports a l’independentisme

FIGUERES
política

Els exconsellers Sàmper i Vila donen suport a un Salvador Illa president

barcelona