Política

israel

El govern de coalició vol celebrar demà la votació per a dissoldre el parlament israelià

L’oposició, amb l’exprimer ministre Benjamín Netanyahu al capdavant, intentarà trobar una nova majoria que eviti les eleccions

La coalició de govern israelià intenta accelerar el seu final i ha iniciat els tràmits perquè demà dimecres es voti la dissolució de la legislatura, mentre l’oposició liderada per Benjamín Netanyahu busca a contrarellotge conformar un executiu alternatiu en l’actual parlament que eviti una altra convocatòria electoral.

El pla per a votar el projecte de llei que acabaria amb l’actual legislatura, que s’ha de realitzar en un ple parlamentari, “va rebre permís del comitè i demà estarà en l’agenda”, ha dit a Efe un portaveu de la Cambra israeliana (Knesset).

No obstant això, aquesta font ha matisat que a causa dels procediments de tràmit i possibles disputes amb diputats que puguin entorpir-ho, el vot es podria retardar “i fer-se finalment la setmana que ve”, probablement el dilluns.

Els preparatius per a la llei de dissolució del parlament impliquen quatre votacions en el ple i dues revisions de comitès, un procés complex que el bloc opositor de Netanyahu podria torpedinar per a guanyar el temps que necessiten per a aconseguir una majoria mínima de 61 escons per a formar un govern alternatiu abans d’esgotar la legislatura, segons analistes.

Després que el “govern del canvi” es formés fa un any, l’actual primer ministre, Naftali Bennett, i el seu principal soci, el titular d’Exteriors, Yair Lapid, van anunciar ahir que donaven per acabada la coalició després de perdre la seva majoria parlamentària a l’abril, després de la deserció de diversos diputats i afectat per constants disputes internes.

Per a posar fi a la paràlisi política, Bennett i Lapid van acordar ahir la dissolució de la Knesset com més aviat millor, la qual cosa marcarà la convocatòria automàtica d’eleccions, que previsiblement tindran lloc a l’octubre pels temps parlamentaris.

Després d’això, Lapid assumirà el càrrec de primer ministre del govern en funcions fins a la formació d’un nou executiu que surti d’aquests comicis, els cinquens en tres anys i mig.

L’Estat jueu s’ha vist immers en una insòlita inestabilitat política els últims anys per la falta de majories clares i la prolongada polarització.

De fet, segons els últims sondejos, aquest escenari es podria repetir en les pròximes eleccions, la qual cosa aboca de nou a Israel a un escenari polític incert i a una altra perillosa roda electoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia