Política

El jutge del Pegasus obvia el Catalangate i cita Bolaños

Calama passa a l’acció centrant-se en l’iPhone de Sánchez i n’aixeca el secret

Cita el titular de Presidència el dia del Consell de Ministres

Ha escoltat ja l’excap del CNI i ara vol viatjar a Israel

Fi del secret i hora de passar a l’acció, però obviant que la casella inicial de l’escàndol era el Catalangate. El jutge de l’Audiència José Luis Calama va decidir ahir l’aixecament del secret en el cas Pegasus per concentrar-se només en el que afecta l’iPhone del president Pedro Sánchez i va acordar citar com a testimoni el ministre de Presidència, Félix Bolaños, el 5 de juliol. La investigació no s’aturarà a Madrid: el jutge amplia la comissió rogatòria cursada a Israel perquè una comissió judicial encapçalada per ell hi viatgi a prendre declaració com a testimoni al CEO d’NSO Group, l’empresa comercialitzadora de Pegasus i que a priori no el ven a clients que no són estats.

Si bé Bolaños va fer un brusc gir de guió sobre el Catalangate compareixent un festiu 2 de maig a Madrid per desvelar el que cap govern ha admès mai en públic –que el telèfon del president és penetrable i que va patir la infecció de Pegasus en un greu error de seguretat que el CNI no va evitar ni detectar–, el jutge evidencia que no té cap respecte pel dia a dia de l’agenda del govern. Bolaños és citat pel jutge just el dia i l’hora –dimarts i a les nou del matí– en què es reuneix cada setmana el Consell de Ministres.

Que el ministre no serà el primer citat en la causa ho va desvelar ahir el jutge Calama. En el marc d’aquesta investigació i mentre estava sota secret de sumari, divendres va prendre declaració com a testimonis a l’exdirectora del CNI Paz Esteban –que va ser destituïda el 10 de maig per Sánchez com a ofrena a ERC– i al funcionari del CNI encarregat de fer els informes de l’afer Pegasus i de qui el jutge preserva la identitat.

Escoltar Shalev Hulio

L’altre gran citat és Shalev Hulio, el màxim executiu (CEO) d’NSO Group. Es dona la circumstància que NSO és una sigla en què cada lletra correspon a la inicial del nom de cadascun dels tres fundadors de la companyia el 2010: Niv Carmi, Shalev Hulio i Omri Lavie. NSO té la seu a Herzliya, a catorze quilòmetres al nord de Tel-Aviv.

Als passadissos del Senat, Bolaños assumia ser ell –i no Margarita Robles (Defensa)– el primer citat del govern. “Som els primers interessats a saber qui va espiar el mòbil del president i dels ministres, i lamento decebre la dreta: som un govern honrat i quan ens crida un jutge col·laborem amb la justícia i no obstruïm la seva tasca”, va dir Bolaños. El ministre Luis Planas (Agricultura), amb qui Pegasus no va tenir èxit a diferència dels casos de Sánchez, Robles i Fernando Grande-Marlaska (Interior), veu les comunicacions “absolutament segures en el passat i en el present”. La portaveu Patrícia Plaja, però, denuncia la “doble vara de mesurar” com si per a la justícia “fos més greu ser espiat sent del govern espanyol que sent de la Generalitat”.

El jutge Calama, expert en macrocauses com ara la del Banc Popular i el cas Emperador i Gao Ping, va rebre la causa pel fet d’estar de guàrdia el 2 de maig. Reté el cas perquè després d’enviar-la al jutjat d’instrucció central degà perquè es procedís al repartiment, li va tocar a ell. Enviar la causa al deganat és obligat quan els fets que es denuncien no han succeït en el període de guàrdia, i els fets airejats per Bolaños el 2 de maig del 2022 eren sobre intromissions a l’iPhone presidencial que daten del maig i el juny del 2021.

LES FRASES

L’aposta per la convivència és total. Preguntin a companys d’ERC que eren a la presó i ara no
Pedro Sánchez
president espanyol
Lamento decebre la dreta; som un govern honrat, i si em crida el jutge hi col·laboro i no obstrueixo la justícia
Félix Bolaños
ministre de presidència
És una doble vara de mesurar, com si fos més greu ser espiat sent del govern espanyol que de la Generalitat
Patrícia Plaja
portaveu del govern

Sánchez frena Feijóo i enalteix els indults i la inversió

No tenir escó al Congrés és un llast per a un líder de l’oposició que aspira a La Moncloa –Antonio Hernández Mancha ho avala– però no és definitiu –Pedro Sánchez va ser president sense escó el juny del 2018–, i ahir Alberto Núñez Feijóo desafiava la limitació. Des de l’estrenat escó de senador, Feijóo, visiblement nerviós, tenia el primer duel amb el president del govern. “Una cosa és governar i una altra és resistir. Pot deixar d’estar a l’altura de les minories independentistes i posar-se a l’altura de la majoria dels espanyols?”, va exigir Feijóo.

Sánchez, però, va frenar el líder del PP adjudicant-li els vicis de Pablo Casado: “No han fet més que destorbar. Deixin de donar lliçons de constitucionalisme i compleixin la Constitució renovant òrgans que fa tres anys que estan bloquejats.” Feijóo, que no va parlar d’apartheid a Catalunya, es va oferir com a recanvi de Podem i ERC: “Va en direcció oposada a Espanya i té dos copilots que no creuen en Espanya.” “Oblidin l’efecte Feijóo i centrin-se en l’efecte de la inflació”, va dir tot citant el text fotografiat que duia Yolanda Díaz el 31 de maig en la roda de premsa del Consell de Ministres amb atacs al PP.

Sánchez també va topar amb l’enuig de Mirella Cortès (ERC) per la baixa execució pressupostària del 35% i per “haver blindat el dèficit fiscal” en favor del “gran Madrid”. “L’execució de la Generalitat en infraestructures és d’un 57% i ningú posa en qüestió que vostès estiguin en contra dels interessos dels catalans”, rebatia Sánchez tot vantant-se que amb ell s’executa un 23% més d’inversions que amb Rajoy. “Ho millorarem el 2022. I el primer trimestre ja s’ha executat un 61% més que el 2021, 63 milions més”, sosté. Sánchez s’irritava quan ERC l’equiparava al PP i va instar a preguntar-ho a Oriol Junqueras: “L’aposta per la convivència és total i rotunda. I, si no, pregunti-ho a molts dels seus companys d’ERC que abans eren a la presó i que avui en són fora gràcies a les mesures de gràcia aprovades pel govern.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia