Política

Estat francès

Eleccions a l’Assemblea Nacional

L’última derrota de Manuel Valls

Cau en la primera volta de les legislatives contra un ecologista i un dissident macronista

Macron va validar la seva candidatura per a la circumscripció dels residents a l’Estat espanyol, Andorra, Portugal i Mònaco

Es va afanyar a dir-ho ell mateix perquè la humiliació és manifesta. Abans de conèixer-se els resultats oficials, Manuel Valls va piular diumenge a la nit a Twitter que havia quedat eliminat en la primera volta de les eleccions legislatives franceses com a candidat de la majoria presidencial d’Emmanuel Macron per a la cinquena circumscripció de francesos a l’estranger, que comprèn l’Estat espanyol, Portugal, Andorra i Mònaco. Li han passat a davant el candidat de la coalició d’esquerres Nupes, l’ecologista Renaud Le Berre, que ha obtingut un 28%, i el dissident macronista i que era el diputat sortint Stéphane Vojetta, amb un 25%. Valls no ha anat més enllà d’un 16% i, com que només van votar un 24% dels expatriats, queda fora per a la segona volta en no haver aconseguit el mínim necessari del 12,5% sobre el cens total.

“Una elecció és un moment de veritat; em correspon lúcidament de treure’n les conseqüències; la vida és prou bonica per girar full tranquil·lament”, acabava el fil de la seva piulada, abans de tancar el seu compte, quan ja força polítics d’esquerres celebraven la derrota de l’exprimer ministre socialista passat des del 2017 a la família macronista cada cop més de dretes, inclòs el seu efímer pas per Ciutadans i afins com a regidor de l’Ajuntament de Barcelona.

El fracàs de Valls va acaparar l’atenció de la premsa francesa. Le Parisien va qualificar la derrota de Valls de “tornada fallida”, Le Monde parlava de desfeta, mentre que Libération deia “decididament, Espanya no dona suport a Manuel Valls” i es preguntava si el tancament el compte a Twitter era “un primer pas cap a una retirada definitiva de la política”.

Aquesta eliminació és especialment dolorosa per Valls perquè, a diferència del 2017, en què va revalidar el seu escó a l’Assemblea francesa perquè la majoria de Macron no li va presentar rival a la seva circumscripció d’Évry, al sud de París, en aquesta ocasió feia campanya a la circumscripció ibèrica sota les sigles de la coalició presidencial Ensemble havent marginat el diputat sortint Vojetta. Aquest, en assabentar-se de la maniobra, no es va arronsar i va anunciar que participaria igualment en els comicis amb la convicció que, si guanyava, “seria reintegrat a la majoria presidencial”. Ara, el mateix Valls i els responsables macronistes es tornen a fer seu Vojetta per derrotar el candidat de la plataforma de Jean-Luc Mélenchon, on hi són insubmisos, socialistes, comunistes i verds.

Per la seva part, l’ecologista Le Berre, professor a l’Institut Francès de Barcelona i que a la subcircumscripció de la capital catalana és on ha tingut els millors resultats, espera aprofitar aquesta divisió del centredreta per ser el representant a París. Aquest és un escrutini avançat d’una primera volta que se celebra aquest diumenge, 12 de juny, abans de la segona el 19. De les onze circumscripcions a l’estranger, deu veuran un duel macronistes-mélenchonistes en un aperitiu d’aquestes legislatives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia