Política

Estat francès

Eleccions legislatives

Valls serà candidat pel partit de Macron a l’Assemblea

L’ex ‘premier’ socialista disputarà el districte dels francesos residents a l’Estat espanyol i a Andorra

Els comunistes s’uneixen a la coalició d’esquerres de les legislatives amb Mélenchon i els verds

Des del 2017 que intentava ser beneït pel president, Emmanuel Macron, després d’haver deixat a l’estacada el Partit Socialista (PS), i finalment sembla que ho ha aconseguit. L’ex primer ministre francès i regidor passatger a l’Ajuntament de Barcelona Manuel Valls serà el candidat de la majoria presidencial macronista a la cinquena circumscripció dels francesos a l’exterior, que comprèn els estats espanyol i portuguès, Andorra i Mònaco. Així ho van avançar ahir els mitjans francesos, tot i que encara no és oficial, ja que les designacions s’aniran fent d’aquí al 10 de maig. Ara s’ha de veure quins seran els seus rivals.

En la primera volta de les presidencials d’abril, Macron va arribar al capdavant d’aquesta circumscripció amb el 35% dels vots. Però una altra cosa són les legislatives i la incerta mobilització dels expatriats amb una campanya que la candidatura de Valls segurament polaritzarà, davant per exemple del representant que la unió d’esquerres que s’està perfilant presenti. De moment, el diputat Stéphane Vojetta, de La República en Marxa, es queda sense l’escó obtingut en aquesta zona fa cinc anys.

Macron s’encarrega personalment de validar totes aquestes designacions en aquesta transició en què, des de l’Elisi, cultiva més que mai el sentit del secret. Només se sap públicament que dissabte que ve serà investit novament com a president de la República.

La França Insubmisa de Mélenchon, mentrestant, continua ampliant la seva coalició d’esquerres i ahir s’hi va unir el Partit Comunista, després de l’adhesió, dilluns, dels ecologistes. El consell nacional dels comunistes va votar per gran majoria un acord que els atorga unes cinquanta circumscripcions, acceptant que el seu suport a l’energia nuclear quedi fora per l’oposició d’insubmisos i verds. Ara només queda saber si el PS també se suma a aquesta coalició que desafiarà el poder de Macron.

LA DATA

07.05.22
Macron,
reelegit president francès el 24 d’abril, pren possessió i inicia formalment el seu segon mandat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia